Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Естонії порадив українським та естонським підприємцям співпрацювати без поспіху.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансип закликав учора українських та естонських бізнесменів не поспішати з укладанням контрактів. Цю заяву він зробив під час дводенного візиту на чолі делегації представників ділових кіл своєї країни до Дніпропетровська. Серед іншого глава естонського уряду порадив підприємцям дуже ретельно виробляти бізнес-плани.

Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансип.
Заява естонського прем’єра для дніпропетровських бізнесменів і влади, як виглядало, стала неприємною несподіванкою. Підприємці очікували швидшої реакції на їхні пропозиції щодо співпраці. Їх дніпропетровці представили на спеціально організованій до візиту виставці наукових розробок у галузі енергетики та електроніки. Голова Дніпропетровської обласної держадміністрації Надія Дєєва одразу після слів естонського високопосадовця заявила, що Дніпропетровщина покладає великі надії на Естонію: «Вибачте за прямоту, для нас це – вікно в Європу. Пан прем’єр-міністр сказав «не треба поспішати», а ми кажемо: «Нам треба поспішати». Як це тепер поєднати? Мабуть, ми ще поспілкуємось і поміркуємо».

Дніпропетровцям є що запропонувати

Між тим частина естонських підприємців не мають на меті довго розмірковувати, чи варто співпрацювати з дніпропетровськими колегами. Деякі кажуть, що вже готові підписувати контракти. Голова правління талліннського заводу «Вольта» пан Айваревіс повідомив Радіо Свобода, що на виставці дніпропетровських розробок його увагу привернули моделі вітряних енергоустановок і що саме в цьому напрямку його підприємство хотіло б співпрацювати: «Нас цікавить саме кооперація, тому, що ми виготовляємо не тільки генератори, а всю механіку – і лопаcті, і щогли. Сьогодні ми майже домовились, що за нами – генератори, за вами – все інше. Це для українського ринку. Перші контакти вже є, подивимось, може, це і стане приводом для співпраці».

Навчитися у балтійців сумлінності

Наразі на Дніпропетровщині діє понад 700 підприємств з іноземними інвестиціями. Естонці вкладають кошти тільки у 5 із них. Світлана Шульга, керівник однієї із дніпропетровських фармацевтичних фірм, де працюють естонські капіталовкладення, задоволена співпрацею з партнерами з Балтії – за майже 15 років роботи вони жодного разу не підводили. Пані Шульга: «Вони дуже сумлінні. Якщо вони щось кажуть, то вони це виконують. Це навчило й мене такому ж ставленню».

До речі, за останні два роки дніпропетровські підприємства стали експортувати до Естонії продукції майже в 4 рази менше, ніж раніше. Українські фахівці пояснюють це вступом Естонії до Євросоюзу та переорієнтацією ринків і кажуть, що сторони мають шукати нові напрямки співпраці.
XS
SM
MD
LG