Доступність посилання

ТОП новини

Чи є перспективи проекту «Набукко» для енергетичної безпеки України?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Україна зацікавлена взяти участь у проекті побудови газопроводу «Набукко», заявляють українські чільники. Участь у проекті дозволить диверсифікувати поставки газу в Україну, а отже, її енергетична залежність від російського монополіста «Ґазпрому» зменшиться. Однак експерти радять не поспішати з висновками. Адже наразі не відомо, чий газ, у якій кількості та за якою ціною постачатиметься новим газогоном.


«Набукко» має запрацювати за політичного та фінансового сприяння Європейського Союзу, де, як зазначають оглядачі, після минулорічних проблем із постачанням російського газу всерйоз замислилися про диверсифікацію поставок блакитного палива. Газ із Росії наразі складає четверту частину від загального споживання природного газу в Європі.

Трубопровід «Набукко» довжиною у 3 тисячі 300 кілометрів має забезпечити поставки газу з Центральної Азії в обхід Росії через Туреччину до Австрії. Вартість проекту — близько 5 мільярдів євро. Його потужність очікують у близько 30 мільярдів кубометрів газу на рік. Початок роботи планується на 2011 рік. У реалізації проекту беруть участь турецькі, болгарські, румунські, австрійські та угорські інвестори.

За прогнозами експертів, за рахунок «Набукко» Європа зможе забезпечити десяту частину своїх потреб у газі від передбачуваного росту споживання у найближчі 15—20 років.

Україна досі не має стратегії диверсифікації енергоресурсів

Тим часом директор енергетичних програм Центру досліджень Разумкова Володимир Саприкін вважає, що газогін «Набукко» наразі остаточно не розроблений. За його словами, досі не відомо, чий газ через нього буде надходити до Європи.

Спочатку планували, що це буде блакитне паливо з Азербайджану та Ірану. Проте зараз експерти схиляються до думки, що через активізацію Тегерана в ядерних розробках Іран навряд чи зможе долучитися до цього проекту.

Говорячи в інтерв’ю Радіо Свобода про інтереси України в цьому ще не чинному проекті, Володимир Саприкін зазначив, що в Україні після проблем із постачанням російського газу річної давнини так і не виробили стратегії на диверсифікацію надходження енергоресурсів до держави: «Ми сьогодні вкотре бачимо, що Україна не підготувалась, вона не проробляла цей проект, не робила техніко-економічне обґрунтування, не робила оцінки можливих варіантів під’єднання».

«Набукко» може виявитися й економічно невигідним Україні

На думку експерта Центру соціально-економічних досліджень CASE Ганни Царенко, якщо проект і запрацює, невідомо, чи вигідно буде Україні одержувати газ через нього: «Якщо ми диверсифікуємо поставки і отримаємо газ не через російські трубопроводи, а через „Набукко“, то ми також отримаємо і конкурентів-споживачів. А оскільки Австрія вже заявила про те, що готова купувати середньоазійський газ по 200—250 доларів за тисячу кубометрів, то зразу виникає питання, наскільки це вигідно в плані ціни для України».

Тим часом у Європі обговорюють деталі проекту. Україна збирається підготувати і свої пропозиції.

У середу про зацікавленість України в участі в ньому говорив Прем’єр-міністр Віктор Янукович у Туреччині, і його турецький колега Реджеп Тайїп Ердоган висловив підтримку прагненню України приєднатися до проекту. А в понеділок про те саме розмовляв Президент Віктор Ющенко з колегою з Румунії Траяном Бесеску.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG