Доступність посилання

ТОП новини

Вивчення іноземних мов допоможе на схилі років.


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — З’явився ще один аргумент на користь вивчення іноземних мов. Якщо ви знаєте більше ніж одну мову, то маєте менше шансів, що на старості років впадете у дитинство.


Канадські вчені називають свої висновки сенсаційними. А ці висновки такі: у людей, які упродовж життя користуються більше ніж однією мовою, старече слабоумство в середньому починається на чотири роки пізніше, ніж у тих, хто спілкується лише рідною мовою.

Жодні ліки не дадуть такого результату, переконані канадські медики. Матеріали цього дослідження опубліковані у лютневому номері журналу “Neuropsychologia”.

Заступник директора Інституту геронтології НАН України Геннадій Безруков каже Радіо Свобода, що такі висновки цілком логічні: «Якщо людина знає іншу мову, то у неї дуже розширюються можливості отримання інформації. Тому такі люди довше зберігають назагал свою розумову працездатність. Є тут і інший бік медалі. Люди, які мають низький рівень інтелекту, швидше втрачають цей інтелект. І якщо людина знає декілька мов, то це вже свідчить про те, що в неї інтелект був досить високий у молодому віці, і тому він, так би мовити, з більшої висоти спускається при старінні».

Тренування мозку — як тренування м’язів

Знання іноземних мов впливає на сіру речовину, тобто частину мозку, яка переробляє інформацію, у той самий спосіб, як фізичні вправи допомагають розвинути м’язи.

Вчені знали давно, що за допомогою стимулювання можна змінювати структуру мозку, але тепер з’ясували, як саме це відбувається. Британські дослідники виявили, що щільність сірої речовини вища в тих, хто знає більше мов.

І це особливо видно в тих, хто взявся за нову мову у ранньому віці, тобто до 10 років. Але вже тут знавці сперечаються, чи справді набагато легше братися за іноземну мову в дитинстві.

У чому сумнівів немає, так це те, що знання мов іде нам на користь. Недарма ж давні говорили: скільки мов ти знаєш, стільки разів ти і людина.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG