Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба двох політичних зірок може увійти в історію США.


Сергій Куделя Слухати: Вашингтон, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Нова президентська кампанія у США може стати безпрецедентною в історії держави. Адже вперше головна боротьба за Білий Дім може розгорнутися між жінкою і афроамериканцем — сенатором від штату Нью-Йорк Гілларі Клінтон та сенатором зі штату Ілінойс Бараком Обамою. Однак, оскільки обидва політики належать до Демократичної партії, лише один із них зможе стати офіційним партійним кандидатом на президента. Результат їхнього змагання американські оглядачі і називають головною інтригою передвиборчої кампанії.


Сенатор зі штату Ілінойс Барак Обама.
(© RadioSvoboda.Ua)
Харизма проти досвіду, спонтанність проти організації, натхнення проти грошей. Саме так американські експерти окреслюють вибір, перед яким незабаром можуть опинитися рядові члени Демократичної партії.

І частина з них уже цей вибір зробила. Ті, хто прагнуть карколомних змін та принципово нового лідера на чолі держави, вже віддають свій голос сенатору Баракові Обамі.

«Американська мрія»: переваги й недоліки

Він з’явився на американській політичній арені лише 2 роки тому, але миттєво набув статусу молодої зірки. 45-річний юрист, який походить із родини першого покоління емігрантів, Барак Обама уособлює для багатьох «американську мрію».

У своїх виступах він закликає до порозуміння та компромісу — між расами, релігіями та політиками. А свою президентську кампанію він проводитиме під гаслом боротьби з корумпованим політичним істеблішментом Вашингтона, каже Барак Обама: «Перед Америкою і раніше стояли серйозні проблеми. Але сьогодні політики у Вашингтоні неспроможні до практичної співпраці на підставі здорового глузду. Політика стала такою різкою та вузькопартійною, вона опинилася під впливом грошей та бізнес-інтересів, а тому ми не можемо розв’язувати великі проблеми, які потребують вирішення».

Однак переваги Барака Обами можуть стати і його головними недоліками. На думку оглядачів, на тлі свого вірогідного конкурента — сенатора Гілларі Клінтон — Барак Обама може виглядати недосвідченим та навіть політично незрілим.

Досвідчена… але жінка

Адже колишня перша леді США багато десятиліть віддала активній політичній діяльності — спочатку поруч зі своїм чоловіком, а в останні 7 років уже як незалежний та самодостатній державний діяч. І для багатьох виборців її постать символізує повернення часів президентства Біла Клінтона, які пересічні американці пов’язують із періодом економічного зростання, безпеки та впевненості у майбутньому.

Водночас деякі експерти ставлять під сумнів здатність Гілларі Клінтон перемогти на загальнонаціональних виборах. Адже прізвище Гілларі та її ліберальні погляди можуть відштовхнути багатьох поміркованих республіканців, чия підтримка необхідна для перемоги на загальних виборах.

Окрім того, опитування вказують, що багато американців неготові поки проголосувати за жінку-президента, особливо в час, коли Америка веде активну воєнну кампанію у різних регіонах світу. Тому в останній рік Клінтон здійснила вже декілька поїздок в Ірак та Афганістан і виступила зі своїм планом.

Цього тижня сенатор Клінтон запропонувала ухвалити законопроект, який обмежує кількість американських військ в Іраку та визначає умови, на яких США й надалі фінансуватимуть іракський уряд. Натомість сенатор Барак Обама лише розкритикував новий план президента Джорджа Буша щодо Іраку.

Чи буде дует?

Поки що ні Обама, ні Клінтон не оголосили офіційно про своє бажання поборотися за президентську посаду. І все ж кожен з них уже має підтримку близько третини демократів.

Однак експерти не виключають, що дві зірки Демократичної партії зможуть наступного року створити політичний альянс, який деякі вже називають «командою мрії».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG