Доступність посилання

ТОП новини

Представники американської компанії на Дніпропетровщині заявляють, що їм перешкоджають вести бізнес.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Представники американської компанії Е.І. Соrроrатіоn (США), яка є інвестором спільного українсько-американського підприємства ЗАТ «Дніпро Каолін» у Покровському районі Дніпропетровської області, стверджують, що їм перешкоджають вести бізнес у сфері переробки каолінів. Про це вони заявили на зустрічі з головою Дніпропетровської облради Юрієм Вілкулом. Представники іноземної компанії стверджують: підприємство-партнер, яке постачає їм сировину і надає низку інших послуг, хоче мати вплив на їхнє підприємство.

Переговори з владою.
ЗАТ «Дніпро Каолін» у селищі Просяна діє 10 з половиною років. Це одне із найстаріших підприємств з іноземними інвестиціями на Дніпропетровщині. 50% його акцій належить державі, 50% — американській компанії-інвестору. Підприємство займається переробкою каоліну — це складова продукції паперової та лакофарбової промисловості. Своєї сировинної бази у підприємства немає, каолін купують у приватного гірничо-збагачувального комбінату, на базі якого 10 років тому колись і було створене спільне підприємство.

Саме сировина і є причиною конфлікту, про який заявляють американські інвестори. Сировину, кажуть вони, комбінат постачає з перебоями. Та ще й час від часу підвищує на неї ціну.

Віце-президент компанії-інвестора Мирослава Дауні стверджує, що все це виглядає як спроба впливати на спільне україно-американське підприємство. «Коли припинилася поставка сировини, одночасно були бажання отримати якимось чином акції нашого підприємства», – зазначає Мирослава Дауні.

Гірничо-збагачувального комбінат спростовує звинувачення

Керівництво Просянського гірничо-збагачувального комбінату всі звинувачення відкидає. Заступник голови правління цього підприємства з юридичних питань Аліна Копилова не заперечує, перерви у постачанні сировини справді були, але через те, що комбінат ставав на ремонт.

Аліна Копилова: «Ми попереджали наших контрагентів про те, що будуть такі ремонтні роботи. Ми постійно намагалися це пришвидшити, і постійно їх інформували про стан ремонтних робіт».

За інформацією Аліни Копилової, наразі між двома підприємствами непорозумінь немає, на рік уклали домовленості на постачання каолінової продукції, технічної води, на спільне використання мереж тощо.

Американці хочуть самі добувати сировину

Американські ж інвестори, як виглядає, не мають певності в партнерах і просять обласну раду дати їм дозвіл на власну розробку родовища каолінів у Просяній, що зробить «Дніпро Каолін» менш залежним від постачальників сировини. В обласній раді таку ініціативу вітають, та кажуть, все має бути в рамках закону, дозвіл можна отримати тільки після рішення сесії.

Американські партнери твердять, що через непорозуміння між двома підприємствами «втрачає перспективу» ціле, хоч і невелике, селище, робочі місця скорочуються, виникає нездорова атмосфера для інвестування. Саме ж селище Просяна потерпає від комунальних проблем, у багатоповерхівках тут уже кілька років немає ані опалення, ані води.

Просянівське родовище первинних каолінів за запасами і якістю сировини вважається кращим у світі. Цей каолін використовують для виробництва паперу, фарфору, косметики, гумотехнічної, кабельної та багатьох видів іншої продукції.
XS
SM
MD
LG