Доступність посилання

ТОП новини

Психологічні секрети „магії”.


Інна Набока Київ, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Людей в усі віки приваблювало все незвичайне, таємниче, чудесне. Особливо ж потяг до окультизму зростає в часи нестабільності, перемін, невпевненості в завтрашньому дні. У чому ж полягають психологічні секрети впливу „практичної магії” на нашу свідомість?

Ми вже говорили, що до окультних послуг найчастіше вдаються нерішучі, невпевнені в собі люди, або ті, хто хоче, щоб їхні проблеми вирішив хтось інший. А от ворожки, чаклуни, екстрасенси – завжди особи самовпевнені, спостережливі, з великим досвідом спілкування. А ще вони гарні психологи, і саме це допомагає їм у їхній непростій праці.

Втім, не треба бути великим психологом, щоб пообіцяти молодій дівчині, що незабаром вона зустріне свого судженого, а в організмі літньої людини „побачити” серйозні хвороби. Адже найчастіше пророкуються саме ті події, які мають високу вірогідність відбутися. А от враження, що сказане ворожкою справджується, складається тому, що в пам’яті лишаються саме ті прогнози, які знайшли підтвердження в реальності, а те, чого не сталося, забувається. А дехто шукає в пророцтвах підтвердження власним здогадам і передчуттям і, як правило, знаходить, адже складені вони з багатозначних фраз, трактувати які можна як завгодно.

Ліпше розраховувати не на допомогу „магії”, а на власні сили та розум Втім, цікавить людей не лише майбутнє. Найчастіше до послуг ворожок і магів звертаються ті, хто має проблеми в особистому житті. Зазвичай це люди із заниженою самооцінкою, комплексом меншовартості або ті, хто пережив якусь особисту травму. Скажімо, жінка не може створити сім’ю. Ворожка неодмінно скаже, що її зурочили або що над нею тяжіє родове прокляття. За певну мзду вона це „прокляття” „знімає”, і жінка справді почувається впевненіше, розкутіше, її життя змінюється.

А останнім часом окультні методи стали популярними і в такій, здавалося б, далекій від містики сфері як бізнес. Бо ж і тут працюють люди, які бояться ризику, нерішучі, з комплексом невдахи. Але чого боятися, якщо тебе „закодовано на успіх”? Після замовляння вони починають діяти активніше, сміливіше — і дійсно досягають успіху. „Магія” спрацьовує.

Взагалі, всі ці окультні послуги не що інше, як авторитарна психотерапія з елементами навіювання, вважає відомий російський психотерапевт Ніколай Наріцин. А що звертатися до психотерапевтів чи психологів у нас не дуже прийнято (та й де вони, ті психотерапевти, на наших теренах), то й виконують їхні функції різноманітні ворожки та екстрасенси.

Але є галузь, де вдаватися до містики не лише недоцільно, але й просто небезпечно. Це наше здоров’я. І за всієї недосконалості вітчизняної медицини, якщо ви захворіли, настійно раджу звертатися до професійних лікарів. Та й у всіх інших випадках ліпше розраховувати не на допомогу „магії”, а на власні сили та розум.

Матеріали до теми:

• «Магія» в сучасному світі: чи варто ставитися серйозно? • Початок року – найкращий час для планування. • Чи вміємо ми мріяти?
XS
SM
MD
LG