Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську триває тиждень української мови та літератури.


Валерій Каліновський Мінськ, 22 січня 2007 ( RadioSvoboda.Ua) – Минулої неділі в Мінську розпочався тиждень української мови та літератури, організований міською організацією української діаспори – об’єднанням “Заповіт”.

Упродовж цього тижня заплановані відкриття відділу української літератури в бібліотеці № 13 міста Мінська, виступи білоруських та українських письменників-лауреатів премій імені Тараса Шевченка й Лесі Українки, вистави сучасної української книжки в мінських школах.

Ці заходи в першу чергу орієнтовані на дітей та молодь, зазначає голова мінського об’єднання українців “Заповіт” Галина Калюжна: “Ми з дітьми працюємо, це просто тиждень для дітей, які вивчають українську мову, батьки яких є українцями. Це вже не першій рік відбувається — традиційний дитячий ранок... А скільки приходить до нас на зустрічі! Ми цьому дуже раді!”.

Пані Калюжна минулого року отримала звання заслуженого працівника культури України, вона є невтомним організатором багатьох культурних подій української діаспори в Білорусі.

237 тисяч етнічних українців проживають у Білорусі

У двох бібліотеках у Мінську є відділи української літератури, є аналогічні українські куточки в бібліотеках Вітебська, Бреста та інших білоруських міст. Але цього дуже мало для 237 тисяч етнічних українців, які мешкають у Білорусі, наголошує голова об’єднання українців Білорусі “Ватра” Віктор Гутовський: “У Білорусі нема інформаційного центру, нема якогось духовного центру, де б можна було спілкуватися та дізнаватися про життя України. Тут є багато над чим працювати українському посольству та МЗС, щоб вони, маючи більше можливостей, ніж українська діаспора, допомогли відтворити установи, які б сприяли поширенню української мови, культури та традицій”.

Віктор Гутовський вважає, що слід було б поширити вивчення української мови і в Мінську, і на Берестейщині, де живе багато автохтонних українців, бо наразі є лише кілька гуртків та факультативів.

Українська держава “якось дивиться на нас не дуже доброзичливо”

Українська діаспора Білорусі тут розраховує, перш за все, на українську державу, наголошує Віктор Гутовський: “16 січня ми відзначили 16 років існування Білоруського громадського об’єднання українців “Ватра”, але за цей час ми не отримали суттєвої допомоги від українського уряду. А такі діаспори як польська, єврейська, литовська – вони себе краще почувають, бо їм допомагають їхні уряди. І ми їм тільки по-доброму заздримо, що у них є такі можливості, а наш уряд, наша держава якось дивиться на нас не дуже доброзичливо”.

За словами пана Гутовського, українська національна меншина Білорусі не має особливої підтримки і від білоруського уряду, як і всі інші меншини. Білоруський уряд хіба що раз на два роки проводить фестиваль національних меншин у місті Гродно.
XS
SM
MD
LG