Доступність посилання

ТОП новини

Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.


Оксана Пеленська Слухати: Прага, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Сполучені Штати Америки мають намір розташувати в Чеській Республіці радар протиракетної оборони. Переговори щодо цього вестиме новий правоорієнтований уряд Чехії, який після майже 8-місячного протистояння лівих і правих політичних сил дістав підтримку парламенту. На думку багатьох політологів вирішення проблеми розташування американського радару – перше серйозне випробування для нового уряду.

Минулої п‘ятниці, через кілька годин після того, як чеський парламент висловив довір’я урядові Мірека Тополанка – голови проправої Громадянсько-демократичної партії, надійшло офіційне прохання США розташувати радар протиракетної оборони на теренах Чехії. Про можливість такого прохання мовилось і раніше, зокрема, йшлося про те, що для радара США хочуть вибрати одну з трьох країн: Польщу, Угорщину, або Чехію. Й тому звернення американського уряду розташувати радар на чеських теренах не стало сенсацією, але поставило першу велику проблему перед новим урядом.

Серйозний іспит для уряду

На думку чеських політологів, її вирішення може стати серйозним іспитом для уряду, оскільки ні в чеському суспільстві, ні серед владних партій немає однакового погляду на цю проблему. Чехів чекають складні часи, зазначає чеський аналітик Петер Пешка: «Все залежить від того, чи зуміє новий уряд домовитись з опозицією. Для мене виглядає нині дуже цікавим сигнал лідера опозиції, колишнього прем’єра Пароубка, який раніше заперечував розташування радара, а тепер висловлює доволі помірковане ставлення до цього. Проблемою може стати ставлення самих членів уряду до проблеми, серед них є представники Партії зелених, де відчутними є пацифістські тенденції».

Яка користь від розміщення американського протиракетного радару?

За словами чеського міністра оборони Власти Парканової (до речі – першої жінки на цій посаді за всю історію Чехії), питання про розташування американського протиракетного радара потрібно вирішувати не з ідеологічного кута зору, а з позиції посилення чи послаблення безпеки країни.

На думку нового прем’єра, американський радар посилить не тільки безпеку Чехії, а й її союзників. Крім цього, розташування радара принесе користь економіці й науці країни, це також нові робочі місця.

Перед чеським урядом чимало невідкладних соціальних питань

Вирішення проблеми розташування американського радара в Чехії – перша, але не єдина проблема нового уряду. Майже 8-місячне безвладдя загострило вирішення низки інших питань, наприклад, необхідність проведення пенсійної, соціальної й медичної реформ. Правоорієнтований уряд прем’єра Мірека Тополанка вірить, що ці проблеми подолає.

Однак опозиція, яку в парламенті складають ліві соціальні демократи і комуністи, вважає, що новий уряд під тиском проблем приведе країну до передчасних парламентських виборів. Зокрема, опозиція виступає проти розташування американського радара в Чехії й виступає за проведення референдуму.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG