Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина під тиском після вбивства журналіста.


Сергій Драчук Слухати: Прага, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — На Туреччину посилюється міжнародний тиск внаслідок убивства в п’ятницю турецького журналіста, вірменина Гранта Дінка. Раніше він уже зазнавав судових переслідувань через свої виступи, що суперечили офіційній ідеології. Тепер його вбивство може стати серйозним випробуванням зусиль Туреччини вступити до Євросоюзу.

Туреччина -- Демонстранти запалюють свічки біля портрету вбитого турецького журналіста, вірменина Гранта Дінка. Істанбул, 19 січня 2007 р.
Вірменин за походженням, громадянин Туреччини Грант Дінк прямо називав свої справи політичними. Адже він дозволяв собі відкрито порушувати практично заборонену в країні тему — масові вбивства вірмен часів кінця Першої Світової війни в тодішній турецькій державі, Османській імперії. Вірмени, і не тільки, вважають ті події геноцидом вірменського народу. А сучасна Туреччина відкидає це й заявляє, що то були просто сумні наслідки війни.

Молодий хлопець, затриманий за підозрою в убивстві, нібито признався, що застрелив Гранта Дінка саме за те, що той «образив турків». Під дію 301-ї статті кримінального кодексу Туреччини — про «образу турецького духу» — й потрапляв раніше журналіст.

І нині всесвітньо відомий тепер турецький письменник, лауреат Нобелівської премії Орхан Памук каже про свій народ: «Усі ми певним чином відповідальні за його смерть. А взагалі відповідальні за смерть Дінка ті, хто підтримує 301-у статтю, хто хоче, щоб вона залишалася в кримінальному кодексі. Ті, хто здійснював кампанію проти нього, хто оголошував його ворогом турків, хто робив із нього мішень — вони відповідальні за його смерть».

«Вірменське питання» і свобода слова на шляху до ЄС

«Вірменське питання» є частиною дебатів навколо прагнення Туреччини вступити до ЄС. Чимало європейських політиків заявляють, що Туреччина муситиме визнати масові вбивства вірмен як геноцид, перш ніж зможе стати членом Євросоюзу, хоча це й не є офіційною позицією всього ЄС.

Іще один момент, який у зв’язку з цим непокоїть європейців, — свобода слова. Міжнародний інститут преси у Відні приєднався в понеділок до міжнародного засудження вбивства Гранта Дінка і закликав Туреччину скасувати закони про «образу турецького духу».

А правозахисна організація «Репортери без кордонів» у Парижі прямо заявила, що розслідування вбивства Гранта Дінка і притягнення винних до відповідальності стануть важливим випробуванням зусиль Туреччини на шляху до Європейського Союзу.

І в Брюсселі сподіваються на це, сказав комісар ЄС із розширення Оллі Рен: «Я вірю, що влада Туреччини зробить усе можливе, щоб розслідувати справу і особливо щоб притягнути винних до відповідальності. Демократичне відкрите суспільство не може терпіти такого насильства».

Турецького журналіста, вірменина Гранта Дінка, редактора двомовної газети «Аґос», який виступав за визнання турками геноциду вірмен і за історичне порозуміння між турецьким і вірменським народами, вбили в п’ятницю на порозі його редакції. 17-річний турецький хлопець, якого затримали за записами з камери відеостеження, за повідомленнями, не шкодує про те, що скоїв.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG