Доступність посилання

ТОП новини

Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною".


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 22 січня 2007 (Radio Svoboda.Ua) – Рішення ЄС мало б протверезити українських євроромантиків, так коментують деякі київські політологи рішення міністрів закордонних справ ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною, без визначення перспективи членства. Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк у відповідь зауважує: це ще не вечір, адже ЄС може переглянути свою позицію. А посол України при ЄС Роман Шпек, з яким провело розмову Радіо Свобода, залишається оптимістом.


Роман Шпек: Я хотів би привітати наших фінських і німецьких колег, які в період головування здійснили велику роботу, щоб це рішення було ухвалене. Я бачу багато позитивного, в першу чергу те, що Європейський Союз хоче йти далі в стосунках з Україною, ніж є нині. Я бачу позитив у тому, що Європейський Союзу хоче закласти в угоду нову якість стосунків.

Р.С: У чому ж буде полягати ця нова якість, які очікування українських дипломатів від нової угоди з ЄС?

Р.Ш.: Ми очікуємо, що укладення і реалізація подальшої угоди дасть можливість у майбутньому перевести наші стосунки до поступової економічної інтеграції та політичної асоціації. Основні положення угоди, що в ній буде позитивного і відмінного — це те, що створення поглибленої і розширеної зони вільної торгівлі між Україною і ЄС слугуватиме поступовій інтеграції української економіки до внутрішнього ринку ЄС. Такого в торговельно-економічних стосунках між ЄС та іншими країнами не існує. Також буде продовжене поглиблене співробітництво в галузі енергетики, транспорту, юстиції, внутрішніх справ, європейської політики безпеки і оборони, зі врегулювання конфліктних ситуацій. Це дійсно новий рівень стосунків.

Р.С: А чим Україна невдоволена?

Р.Ш.: Це моє особисте враження. Європейському Союзу не вдалося на сьогоднішній день для себе і для всіх учасників політики сусідства зробити ясність і уточнення в політиці сусідства. Звичайно, вони будуть мати час зробити ці уточнення до червня. Для нас європейська політика сусідства може становити інтерес лише тоді, коли вона передбачатиме чітку диференціацію між сусідами Європи та європейськими сусідами ЄС. Така диференціація може бути досягнута лише шляхом визнання перспективи членства європейських країн-партнерів європейської політики сусідства.

Р.С: Коли можуть розпочатися переговори між ЄС і Україною про нову угоду?

Р.Ш.: Зараз ми очікуємо реакції з Києва на пропозицію ЄС, які сказали, що можуть розпочати переговори по закінченні трійки міністрів ЄС—Україна 6 лютого цього року в Києві або упродовж найближчих двох тижнів, які будуть слідувати за 6 лютого.

Р.С: Як останні конфлікти в українській владі, непевна ситуація щодо повноважень міністра закордонних справ ЄС впливає на співпрацю Києва і Брюсселя?

Р.Ш.: Європейський Союз не хотів би приймати ту чи іншу сторону конфлікту. В ЄС чітко чують заяви Президента України Віктора Ющенка, що міністром закордонних справ є чинний міністр Борис Тарасюк.

Матеріали до теми:

• ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG