Доступність посилання

ТОП новини

Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває».


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 23 січня (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація навколо Закону «Про Кабінет Міністрів» стає дедалі більш заплутаною. Прем’єр-міністр говорить про можливість компромісу. Секретаріат Президента вітає таку ініціативу Віктора Януковича. Мукачівський суд забороняє голові Верховної Ради підписувати Закон. А сам Олександр Мороз каже, що документ не потребує ані спікерського, ані президентського підпису.


Прем’єр Віктор Янукович заговорив про компроміс щодо Закону «Про Кабінет Міністрів». Щоправда, яким буде компроміс, глава уряду ще не знає: «Ми завжди налаштовані прислухатися один до одного, ми завжди налаштовані прислухатися до Президента. І якщо його пропозиції будуть сприйняті, безумовно, ми їх політично підтримаємо. Але у частині чого, зараз сказати ще важко».

Секретаріат Президента вітає таку заяву прем’єр-міністра. Прес-секретарка Віктора Ющенка Людмила Ванникова повідомила, як саме зрозуміла цю заяву президентська команда: «Віктор Федорович Янукович висловив свою готовність до компромісу щодо Закону «Про Кабмін». Це означає, що цей закон у Верховній Раді потрібно спрямувати у конституційне русло. Тобто, пройти всю процедуру голосування».

Олександр Мороз каже, що закон уже підписаний один раз і цього достатньо

А Голова Верховної Ради Олександр Мороз заявляє, що не підписуватиме Закон «Про Кабінет Міністрів». За його словами, після подолання президентського вето цього вже не потрібно. Що ж до рішення Мукачівського міського суду, який заборонив Морозу підписувати Закон «Про Кабмін», то він каже, що не зважатиме на нього: «Цікаве рішення суду проводилося без розгляду позиції сторін. Це, очевидно, в Мукачевому у нас такий суд існує. Можна здогадатися, чому саме в Мукачевому. Є багато інших деталей, які я не хотів би коментувати, щоб не принижувати інститут президента. Але я дивлюся на речі, які мають вигляд або підлогу або шахрайства. Це просто недопустимо, тим паче долучається до цього підпис Президента – схоже, якого він не ставив. Я думаю, що ми повинні бути вищі цього. І все буде зроблено так, як вимагає Конституція».

«До Президента надійшли два окремих Закони «Про Кабмін»?

Раніше ж Олександр Мороз заявляв: якщо Президент не підпише закон, це зробить він. На думку політолога Сергія Тарана, якщо Мороз таки зважиться поставити автограф під цим документом, він сильно підірве позиції Кабінету Міністрів та уряду: «До Президента надійшло два окремих Закони «Про Кабмін», які різнились між собою, і Президент відповідно, заветував один і другий закон. Якщо зараз Мороз його підпише, він дуже серйозно наражається на те, що Кабмін буде нелегітимним, і Конституційний суд може це визнати. У такому разі будуть дуже серйозні підстави для того, щоб вважати уряд, який діяв за цим нелегітимним законом, нелегітимним».

12 січня Верховна Рада подолала президентське вето на Закон «Про Кабмін». Однак через тиждень Президент знову повернув закон у парламент, оскільки його текст не відповідав текстові закону, що був ухвалений через подолання вето.

Матеріали до теми:

• У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Мукачівський суд попередив Мороза. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань. • Президент вдруге наклав вето на Закон України Про Кабінет Міністрів. Що це означатиме для українського суспільства?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG