Доступність посилання

ТОП новини

Сицилія – острів сонця.


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Енциклопедії пишуть, що це найбільший і найзалюдненіший острів у Середземному морі. Іноземці асоціюють його з італійською мафією, та після відвідин залишаються розчаровані і задоволенi водночас. Адже гангстерів із пістолями там не зустрічають, натомість туристів захоплює надзвичайна привітність місцевих мешканців, смачна їжа, мальовничі краєвиди і багата історія краю, ім''я котрому Сицилія.

Природа острова захоплює відразу.
Вона захоплює відразу, з першого погляду і з першого подиху, як тільки опиняєшся на її берегах. Сонце, море, багата рослинність, величні архітектурні, історичні пам''ятки різних епох і культур – усе гарно, усе полонить. Численні цитрусові сади обабіч трас... Для українця, котрий вважає апельсин екзотичним фруктом, така картина, погодьтеся, видається також небуденною. Доповнюють цей пейзаж невеликі отари овечок у гірських долинах, з їхнього молока виготовляють різні сири, що вважаються гастрономічною гордістю Італії.

Сицилійська гостинність

Із-поміж багатьох принад острова цей край приваблює чимось особливим, говорить молода сицилійка Елеонора і уточнює: “Запах... Я 5 років жила у Болоньї, там виходила на балкон, дихала – але не відчувала мого повітря. А повітря тут, на Сицилії, зовсім інше. Ти справді відчуваєш запах моря, запах зелені, привітність людей – це щось зовсім інше. Сицилія – гарна!”

Щира сицилійська гостинність і справді вражає. Мешканці острова не шкодують посмішки та доброго слова як для земляка, так і для чужинця. Дружина колишнього президента Італії Карло Чямпі, перебуваючи з чоловіком на острові, була вражена гостинністю місцевих жителів і необережно вголос промовила, що сицилійці більш люб’язні, ніж жителі північної Італії. Одкровення поважної синьйори викликало жваву дискусію. Ось що не потребує жодних дискусій, то це той факт, що на Сицилії панує культ родини. Один за всіх і всі за одного у хвилини радості і печалі – такі сімейні цінності плекають змалечку.

Найбільше тут риби
Сіцілійський рибалка.
(© RadioSvoboda.Ua)


Свіже морське повітря завжди збагачує аромат місцевої кухні. Хтось із давніх мандрівників сказав, що тут їдять так, ніби завтра мають померти. Важко не погодитися з цим, зізнався місцевий рибалка: „Всюди гарно на Сицилії, бо нічого не бракує тут, помірна температура, гарно! Найбільше тут риби, а саме сардина, риба-меч, тріска... Паста із сардиною – типова сицилійська страва, дуже смачна, потім ще паста з креветками... ”. Окрім риби, на почесному місці у сицилійському меню – синій баклажан.

Краєвиди острова.
А економічні показники не втішають

Древні греки і римляни, араби і нормандці, французи та іспанці – кожний, хто прагнув завоювати цей ласий шматок, залишав у спадок щось своє, особливе. Тому і славиться Сицилія як колиска середземноморських цивілізацій, міст між Європою, Африкою та Азією. Однак сьогодні окремий адміністративний регіон південної Італії з п’ятимільйонним населенням не тішить економічними показниками. За останніми дослідженнями, саме сицилійське місто Катанія посіло останнє місце за рівнем життя в Італії, у числі аутсайдерів і столиця регіону – Палермо. Найбільше жителів непокоїть безробіття, злочинність та недосконале місцеве самоврядування.

Островом сонця називали його в давнину – островом сонячного темпераменту можна назвати Сицилію сьогодні. Жодні економічні рейтинги не впливають на характер і веселу вдачу її мешканців, а це і є основне багатство Сицилії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG