Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Нечужі діти.


Надія Шерстюк Київ, 24 січня 2007 року. Все більше українських сиріт знаходять вітчизняних прийомних батьків. Співробітники департаменту з питань усиновлення стверджують, що в минулому році вдалося зупинити тенденцію усиновлення дітей батьками з-за кордону. А до того упродовж п’яти років іноземні громадяни всиновлювали вдвічі більше дітей, ніж українці. Що привело до такої ситуації, наскільки зросла кількість охочих подарувати сиротам щасливе дитинство?

Торік в Україні з’явилися біг-борди із закликами всиновлювати дітей-сиріт. “Це також наші діти”, — пишуть на рекламних вивісках. Минулий рік став поворотним для тисячі трьохсот дітей-сиріт. Їх забрали з дитячих будинків у родини. Як стверджують у Міністерстві сім’ї та молоді, цьому посприяла саме реформа системи опіки.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Гімнастка Лілія Підкопаєва стала першою з відомих жінок в Україні, хто публічно, з рекламних біг-бордів, власним прикладом переконувала українців:прийняти у свою родину сироту — це нормально. Таким чином у відомій родині Підкопаєвих-Нагорних з’явився восьмимісячний Вадимко. Вік немовляти є популярним серед більшості усиновлювачів. Чому вибір зупинився на зовсім маленькій дитині, розповідає Лілія.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Великій Британії суворіші закони щодо всиновлення — окрім вимог до житла, законослухняності та здоров’я майбутніх батьків, закон забороняє всиновлювати дитину, якщо її прийомні батьки мають кровне немовля, якому менше двох років або батьки нещодавно втратили свою дитину. Загалом же всиновлювачі спочатку забирають малечу із дитбудинку, а потім оформлюють документи, розповідає кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Подарувати осиротілій дитині шматочок щасливого дитинства можна, або усиновивши її, або взявши до прийомної родини, причому останній варіант передбачає ще й матеріальну компенсацію від держави, вважає мешканка Сімферополя Наталя. П’ять років вони з чоловіком оббивали пороги владних кабінетів і у дві тисячі другому році отримали дозвіл на відкриття дитячого будинку сімейного типу. Про його переваги розповідає пані Наталя.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG