Доступність посилання

ТОП новини

Біоенергія – головна тема цьогорічного «Зеленого тижня».


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Берліні триває найбільший у світі ярмарок сільськогосподарської продукції «Зелений тиждень». Головна тема цьогорічної виставки – біоенергія. Про співпрацю між Україною й Німеччиною в цій галузі йшлося й під час переговорів між українською делегацією та представниками німецької сторони.


Для того, щоб уявити собі всі обсяги берлінського аграрного ярмарку, варто назвати кілька цифр. Цього року в «Зеленому тижні» бере участь 1500 експонентів із 53 країн світу. А кількість відвідувачів за перші п''ять днів його роботи перевалила за 200 тисяч, що на 6% більше, ніж торік. На останньому ярмарку його учасники отримали замовлень на свою продукцію на загальну суму в 40 мільйонів євро. Очікується, що цього року цей показник має всі шанси помітно зрости. Не дивно, що чимало виробників аграрної продукції розглядають участь у берлінському «Зеленому тижні» обов''язковою для себе.

На ярмарку представлена продукція 80 українських підприємств

Дев''ятий рік поспіль на цьому ярмарку представлена й Україна. За цей час площа стенду помітно зросла. На ньому можна покуштувати українську горілку та закусити варениками. Але поспілкуватися з представниками українських аграрних фірм виявилося досить складно. Їх просто не було, хоча, згідно зі статистикою, на українському національному стенді виставлялася продукція 80 підприємств. Традиційно українці зробили ставку на офіційну делегацію цього разу на чолі з міністром аграрної політики Юрієм Мельником.

Після переговорів з українською стороною статссекретар німецького міністерства сільського господарства та захисту споживачів Ґерт Мюллер заявив: «У нас дуже хороша співпраця між Німеччиною й Україною. Постійно відбуваються зустрічі аграрних міністрів. Із німецького боку ми хотіли б розширити торгівлю між обома країнами. Ми підтримуватимемо приєднання України до Світової організації торгівлі. У Берліні йшлося конкретно про розвиток спільних структур у сфері виробництва біоенергії».

Німецькі підприємці невдоволені діями уряду України

Німецькі підприємці, які вже співпрацюють з Україною, налаштовані менш оптимістично. Зокрема, досить різку критику можна було почути в зв''язку із запровадженням українським урядом обмежень на експорт зерна. Внаслідок такого кроку німецькі зернотрейдери, що співпрацюють з Україною, зазнали серйозних збитків.

Потреба в біоенергії стрімко зростає

Повертаючись до біоенергії, варто зауважити, що на «Зеленому тижні» Росія запропонувала Німеччині 20 мільйонів гектарів аграрних площ під вирощування сировини для виробництва біопалива. На біоенергію, вірогідно, доведеться переорієнтовуватися й багатьом фермерам у Німеччині. Як зауважив у Берліні прем''єр-міністр федеральної землі Гессен Роланд Кох, аграрні підприємства мають змиритися з думкою про те, що в майбутньому 50% своїх прибутків вони отримуватимуть за рахунок виробництва енергії, а не продуктів харчування. Берлінський ярмарок «Зелений тиждень» триватиме до 28 січня.

Матеріали до теми:

• Яку перспективу має в Україні біологічне паливо? • Європейці за використання відновлювальних джерел енергії. • Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію. • «Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей. • Білорусь переходить на власні види пального.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG