Доступність посилання

ТОП новини

Яку перспективу має в Україні біологічне паливо?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ріст цін на нафту викликав сплеск інтересу до палива, виробленого з рослинної сировини. Україна планує до 2010 року побудувати щонайменше 20 заводів із виробництва біопалива. Натомість багато експертів стверджує, що виробництво біопалива наразі є економічно невигідним для України.


Про використання біопалива давно задумалися в Євросоюзі, країни-члени якого намагаються дотримуватися обмежень на викиди вуглекислого газу у рамках Кіотського протоколу. Відповідно до планів Європейської комісії, до 2010 року частка біопалива в енергетичному балансі транспорту в ЄС повинна вирости до 6 відсотків. Натомість в Україні, як зазначають експерти, переважно лунають лише численні розмови довкола доцільності виробництва біопалива. На думку редактора журналу «Зелена енерґетика» Андрія Конеченкова, своє вагоме слово тут має сказати держава: «У Бразилії майже половина транспорту їздить на біоетанолі. Держава сказала всім компаніям, які виробляють авто: якщо ви зробите автомобіль, який працюватиме на біоетанолі, ви в країні залишаєтесь, якщо ні – можете працювати в інших країнах. Так, це було вольове рішення, але сьогодні Бразилія ставиться як приклад використання біопалива. Те ж саме в Німеччині й інших країнах».

Наразі в Україні планують до 2010 року збудувати 20 заводів із виробництва біопалива. Опікуватись цим проектом має Міністерство аграрної політики. Реалізацію програми заплановано виконувати в 2 етапи. У 2007-2008 роки передбачається формування сировинної, технічної й технологічної бази для виробництва біодизелю. У наступні два роки планується реалізувати пріоритетні інноваційні проекти будівництва заводів.

Дехто каже про нерентабельність виробництва біопалива

Не поділяє оптимізму урядовців експерт консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник. За її словами, в Україні мало хто зацікавлений розвивати виробництво біопалива і так буде, допоки нафтопереробні заводи не зобов''яжуть на законодавчому рівні змішувати біопаливо з продуктами переробки нафти. «На ріпак досить високі ціни як у світі, так і в Україні. Закупівельні ціни на сьогодні становлять десь 1700 гривень за тонну. І виходить, що виробництво біодизелю саме з ріпаку є нерентабельним. Жодного інвестиційного проекту, такого, щоб інвестор був зацікавлений вкладати гроші в Україну,поки що немає»,— зазначила Марія Колесник в інтерв''ю Радіо Свобода.

Тим часом фахівці підрахували, що загальний обсяг витрат на будівництво одного заводу потужністю 100 тисяч тонн біопалива в рік становить близько 170 мільйонів євро.

Матеріали до теми:

• Біоенергія – головна тема цьогорічного «Зеленого тижня». • Європейці за використання відновлювальних джерел енергії. • Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG