Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликала українську владу розслідувати вбивство Гонгадзе.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентська Асамблея Ради Європи обурена вбивствами і нападами на журналістів і наполягає на тому, щоб країни Ради Європи розслідували нерозкриті вбивства журналістів і вжили додаткових заходів для захисту життя працівників мас-медіа і свободи слова. Про це йдеться в резолюції, яку ухвалила ПАРЄ. Депутати, крім іншого, закликали українську владу розслідувати вбивство Георгія Гонгадзе і засудили минулорічні напади, в тому числі на українських журналістів.


Демократія і верховенство права потерпають, якщо атаки на журналістів можуть проходити безкарно, вважають депутати Парламентської Асамблеї Ради Європи. Автор проекту резолюції Ендрю Макінтош зазначив: “Ми були вимушені провести дебати зі свободи слова через трагічну загибель російської журналістки Політковської, а також через те, що релігійні лідери підбурюють до вбивства журналістів в інших країнах”.

За словами Ендрю Макінтош, недавнє вбивство турецького журналіста Гранта Дінка посилило потребу в тому, щоб Парламентська Асамблея вжила заходів для захисту журналістів.

ПАРЄ закликає проводити парламентські розслідування вбивств журналістів

Депутати закликали поліцію і судові установи швидко реагувати на загрози журналістам, рекомендували країнам Ради Європи краще захищати працівників мас-медіа. Зокрема, вони закликали парламенти країн Ради Європи провести парламентські розслідування вбивств журналістів та нападів на них. Асамблея закликала російський парламент стежити за розслідуванням вбивства Ганни Політковської і притягати до відповідальності тих осіб, які винні в затягуванні розслідувань.

Депутатка ПАРЄ від Росії Віра Оськіна заявила, що мотиви вбивства журналістів можуть бути найрізноманітнішими, і що хоча Політковська була гострим критиком чинної влади, ступінь її впливу на політичне життя Росії був дуже незначним.

Європарламентарі стурбовані зволіканням у справі Гонгадзе

Окремий пункт резолюції депутати присвятили справі Георгія Гонгадзе. Асамблея засудила вбивство і закликала компетентні органи розслідувати справу. Депутати стурбовані тим, що розслідуванню бракує поступу, і заявили, що необхідно створити умови для незалежного розслідування вбивства Гонгадзе.

Депутат від Нідерландів Тіні Кокс заявив: “Вбивство Гонгадзе досі не розслідуване, хоча президент Ющенко обіцяв Парламентській Асамблеї зробити все можливе, щоб здійснилося правосуддя”.

Із Тіні Кокс солідарна депутатка від Данії Ганне Северінсен: “Я стежила за справою Гонгадзе впродовж багатьох років. І через 5 років процес не закінчився, ходять чутки, що він розпочнеться знову. А ті, хто замовив убивство, не постали перед судом”.

Парламентарії висловили стурбованість численними атаками на журналістів у 2006 році та в перший місяць 2007 року. До списку потерпілих потрапили троє українських журналістів – редактор газети “Вечірній Васильків” Ігор Мосійчук, кореспондент газети “Київські відомості” Сергій Яновський та відома кримська журналістка Ліля Буджурова.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG