Доступність посилання

ТОП новини

Компроміс чи оприлюднення Закону “Про Кабмін”?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 січня (RadioSvoboda.Ua) – Закон “Про Кабінет Міністрів” і далі тримає в напрузі український політикум. Голова Верховної Ради Олександр Мороз обіцяв: якщо не вдасться домовитися з Президентом, цей закон можуть оприлюднити вже сьогодні.

Учора спікер парламенту Олександр Мороз казав Радіо Свобода: якщо компромісу з Президентом не буде, Закон “Про Кабмін” опублікують за його підписом: «Я думаю, що завтра, не пізніше. Бо мова йде ось про що. Мені підписувати вже нічого не треба. Я підписав закон 27 грудня. І коли абсолютно безглузде рішення суду ми отримали, то в мене виникає питання, чи судді деякі читають Конституцію як закон прямої дії? Там немає необхідності ще щось підписувати. Закон вже підписаний, просто він обнародується за моїм підписом».

У Секретаріаті ж Президента вважають, що Верховна Рада має врахувати всі поправки Президента. Заступник голови Секретаріату Арсеній Яценюк заявляв: якщо Закон “Про Кабінет Міністрів” оприлюднять – Президент позиватиметься до Конституційного Суду.

Президент вже пройшов свій шлях компромісу, каже Яценюк, скоротивши кількість своїх пропозицій із 42 до 8: “Буде прикро, якщо конституційні пропозиції Президента не будуть підтримані. За таких умов є дуже прозорий і зрозумілий шлях. За умови підписання закону і його оприлюднення, Президент буде змушений подавати конституційне подання до Конституційного Суду в частині визнання Закону України “Про Кабінет Міністрів” нелегітимним в цілому”.

Загроза розпуску парламенту – вихід з кризи?

Компроміс між Президентом та антикризовою коаліцією можливий лише тоді, коли парламент відчує, що Конституційний Суд може ухвалити рішення, які зумовлять можливість розпуску цього парламенту.

Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олександр Палій: “Навряд чи можливий проміжний компроміс, менший, ніж ті вісім поправок, які запропоновані Президентом. Оскільки це буде не компроміс, а фактично капітуляція Ющенка і здача повноважень, які закріплені за ним конституційно. Президентська сторона уже вийшла на межі компромісу, далі якого йти неможливо, і далі якого йде просто нівеляція, зведення до нуля інституту Президента, який все ще зберігає за Конституцією певні повноваження”.

Верховна Рада подолала вето Президента на Закон “Про Кабмін” 12 січня. Через тиждень Віктор Ющенко ще раз ветував цей закон, пояснивши, що поданий на підпис документ відрізняється від тексту, який ухвалив парламент через подолання вето. А Мукачівський міський суд заборонив Морозу підписувати Закон “Про Кабмін”.

Матеріали до теми:

• Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває». • Мукачівський суд попередив Мороза. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань. • Президент вдруге наклав вето на Закон України Про Кабінет Міністрів. Що це означатиме для українського суспільства?
XS
SM
MD
LG