Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки швейцарського форуму: переважає оптимізм.


Зиновій Фрис Прага, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чергове засідання Всесвітнього економічного форуму у швейцарському гірському курорті Давосі закінчилося в неділю. Про авторитетність засідання свідчать хоча б такі цифри: за 5 днів там побували 2400 учасників з майже ста країн світу. Серед них – 24 керівники держав і урядів, 85 членів кабінетів міністрів, а також чимало релігійних діячів і представників неурядових організацій. Якщо говорити про головні підсумки давоського форуму, то його учасники пообіцяли серйозніше зайнятися змінами клімату, надати більше допомоги Африці, а також відновити глобальні торговельні переговори.

Зміна клімату, ріст цін на енергоносії, а також пандемії – ось головні загальносвітові загрози, про які найчастіше говорили у Давосі.

Прем’єр Великої Британії Тоні Блер висловив стриманий оптимізм, сподіваючись, що у період головування Німеччини у великій вісімці вдасться домовитися про обмеження викидів в атмосферу. «Думаю, що великий прорив не за горами, сказав Блер. – Останнім часом ми стали свідками поступального розвитку процесу. Канцлер Меркель чудово головує у «великій вісімці», Індія і Китай конструктивно співпрацюють у рамках програми «велика вісімка плюс п’ять».

Британський прем’єр вважає необхідною участь США та Індії в переговорах з обмеження викидів в атмосферу – головної причини глобального потепління. Для підтвердження він навів такі цифри: навіть якщо велика Британія негайно припинить усі викиди парникових газів в атмосферу, то лише за 2 роки стільки ж викидів в атмосферу відбудеться в Китаї.

Оптимізм стосовно відновлення глобальних торговельних переговорів

Суттєвим досягненням давоського форуму оглядачі вважають домовленість міністрів торгівлі 30 країн про відновлення глобальних торговельних переговорів, які були припинені шість місяців тому. Минулорічний раунд в Катарському місті Доха зазнав фіаско через політично чуттєве сільськогосподарське питання. Генеральний директор СОТ Паскаль Ламі заявив, що потрібно приблизно вісім місяців, щоб закінчити переговори, але не на політичному, а на технічному рівні, з усіма необхідними юридичними документами.

Сполучені Штати і Європейський Союз хочуть, аби країни, що розвиваються, такі як Бразилія чи Індія, відкрили свої економіки промисловим товарам і послугам. У свою чергу, країни що розвиваються, вимагають, аби Сполучені Штати і Брюссель у випадку прогресу на переговорах скоротили сільськогосподарські субсидії і тарифи. А це не простий для розвинутого світу крок. Тим не менше, торговельна представниця США Сюзан Шваб висловила оптимізм щодо майбутніх рішень і республіканців, і демократів, які проявляють добру волю і ведуть зараз діалог з цієї проблеми.

На необхідності досягти успіху на майбутніх переговорах у Катарі особливо наголосила німецький канцлер Анґела Меркель.

Представники країн,які розвиваються, звертали увагу на те, що успіх глобальних торговельних переговорів – це шлях до подолання злиденності у їхніх країнах.

Оглядачі називають успішною участь у засіданні в Давосі українського прем’єра Віктора Януковича, який, зокрема, зустрівся з британським прем’єром Тоні Блером. Це була перша за останні 10 років така зустріч керівників урядів двох держав.

Матеріали до теми:

• Чотири дні Давосу зекономлять 4 місяці ділових поїздок по світу. • Європейська преса про форум у Давосі, проблеми безпритульних у Франції та студентські квоти в Австрії. • «Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей. • У Давосі розпочинається Світовий економічний форум.
XS
SM
MD
LG