Доступність посилання

ТОП новини

Астронавтка українського походження в Україні.


Леся Бакалець Київ, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Американська астронавтка українського походження Хайдемарі Стефанишин-Пайпер нарешті побачить своїх галицьких родичів. Вчора вона вперше приїхала в Україну на запрошення бізнесмена і мецената Віктора Пінчука.

Вона добре володіє українською мовою, любить українські пісні та казки і в дитинстві їздила в табори українських пластунів. І все це будучи громадянкою США. У Хайдемарі Стефанишин-Пайпер батько – українець. Восени минулого року вона взяла участь у космічному польоті. І відразу отримала звання першої українки, яка полетіла в космос.

Свою ж національність Хайдемарі Стефанишин-Пайпер визначає так: ”Я народилася, я виросла в Америці, тому я точно американка. А батько приїхав з України. Ми ходили в українські школи, мене вчили українському звичаю. Тому я також чую себе українкою трішечки. Моя мама німкеня – тому в нас також був німецький звичай. Тому я американка, а також відчуваю себе трішечки українкою і німкою”. Маленький прапор України Хайдемарі Стефанишин-Пайпер взяла з собою в космічну мандрівку. Вона каже, що її батько багато розповідав про Україну. І тепер вона щаслива побачити все на власні очі.

У львівській області на астронавтку чекає велика родина, яка буде частувати її українськими народними стравами. Пані Стефанишин-Пайпер автентичну кухню любить, і дещо навіть вміє готувати сама: “Я дуже люблю борщ і вареники, голубці. Так, я готую. Мій чоловік і мій син також спробували. Вони мусять їсти, коли я варю”.

Приїхала астронавтка разом з Віктором Пінчуком зі Всесвітнього економічного форуму в Давосі . В аеропорту Хайдемарі Стефанишин-Пайпер зустрічав посол США в Україні Вільям Тейлор та перший астронавт незалежної України Леонід Каденюк. Останній розповів, як разом з астронавткою бігав п’ятикілометровий крос у Хьюстоні.

Леонід Каденюк також пригадав першу зустріч з пані Стефанишин-Пайпер: “Я бачу, заходить молоденька жінка, така дуже гарна. Але що кинулося в очі – це її дуже довга коса. А зразу ж собі подумав: це ж треба, як українка. Коли ми познайомилися з нею, вона дійсно виявилися українкою американського походження”.

За час перебування в Україні Хайдемарі Стефанишин-Пайпер не тільки зустрінеться з родиною. Вона також візьме участь у церемонії нагородження переможців стипендіальної програми Фонду “Завтра.UA”.
XS
SM
MD
LG