Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: В останню путь.


Київ, 26 січня 2007 року. На деяких цвинтарях Києва можна побачити могили у кілька поверхів. Території поховань у столиці все розширюються і розширюються. Землі, яка у буквальному розумінні стала “на вагу золота”, ритуальним господарствам бракує. І це стосується не тільки столиці. Як стверджують деякі експерти, у частині великих міст невдовзі ніде буде ховати померлих. Водночас ціни на ритуальні послуги теж не стоять на місці.

Понад півтисячі гектарів - таку площу займають три десятки київських цвинтарів. При тому, що загальна площа столиці – вісімдесяти три з половиною тисячі гектарів. Але все одно кладовищ замало. Тому, як запевняє Михайло Кутіщев, перший заступник начальника головного управління ритуальних послуг Києва, питання виділення земельних ділянок під нові цвинтарі вирішується. Не виключено, що під них виділять ще двісті гектарів у передмісті.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Деякі люди, ховаючи родича, відразу ж цілком законно викупають на кладовищі клаптик землі для себе - аби могили розташувалися поруч. Літня мешканка Донецька, котра поховала чоловіка, зарезервувала собі місце поблизу нього. Але мало викупити. Ще слід було відвоювати цей клаптик землі, зазначає тележурналіст, керівник прес-служби МВС Костянтин Стогній.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В Ізраїлі є кладовища для віруючих трьох конфесій - мусульман, християн, іудеїв. Також є кладовища для нерелігійних людей. Загалом, Ізраїль – невелика держава, де бракує землі. Тому там прийнято ховати померлих у невеликих печерах, висічених у скелях, розповідає кореспондент Радіо Свобода в Ізраїлі Вольф Москович.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Для багатьох українців, котрі зазнали горя, втративши рідних або близьких, додатковим випробуванням стає вартість ритуальних послуг, яка постійно зростає. Тим часом у цвинтарях деяких українських міст в останні роки активно будують родинні склепи. У Донецьку, наприклад, за даними преси, можна заздалегідь придбати ділянку на цвинтарі й побудувати собі склеп. Замовляють склепи і у Києві. Ціна співвідносна з ціною на однокімнатну квартиру в спальному районі. Були б гроші, а ритуальні послуги - різноманітні. Про них розповідає Віктор Демченко, начальник головного управління ритуальних послуг столиці.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG