Доступність посилання

ТОП новини

Речового доказу проти Тоні Блера у справі про незаконне фінансування його Лейбористської партії не існує, стверджує офіс британського прем’єра.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Резиденція Прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера заперечила повідомлення у недільній британській пресі про те, начебто поліція має речовий доказ проти керівника держави у справі про надання бізнесменам титулів в обмін на фінансування панівної Лейбористської партії.


Одна з газет твердила, що в розпорядженні Скотланд-Ярду є нотатка, написана рукою Блера, яка пропонує відзначити 12 осіб, котрі анонімно позичили панівній Лейбористській партії 14 мільйонів фунтів стерлінґів (це приблизно 28 мільйонів доларів). Згідно з інформацією газети “Sunday Telegraph”, Тоні Блер написав свою рекомендацію чорнилом на папері для внутрішнього урядового вжитку й підписався своїми ініціалами.

Резиденція прем’єра на лондонській Давнінґ-Стріт це заперечила: «Це абсолютно не відповідає дійсності. Такого документа не існує».

Прем’єр хоче дочекатися кінця слідства

Сам Блер у телевізійному інтерв’ю на прохання прокоментувати те, як він почувається в ролі першого в історії британського прем’єра під слідством у карній справі, відреагував таким чином: «Я не хочу говорити про розслідування. Крапка! У кожному разі ми про все довідаємося, коли закінчиться слідство. Чому б нам цього не дочекатися?»

Коли ж інтерв’юер і далі наполягав, Блер наголосив: «Щоб підвести під цим риску: ми обидва знаємо, що в мас-медіа наче рикошетом відбивається дуже багато всяких речей. Давайте ж дозволимо речам розвиватися належним чином. Почекаємо на результати».

Серйозні звинувачення

У статті мовилося, наче нотатка Блера була серед документів із офісу прем’єра, що їх одержали детективи. І начебто це перший речовий доказ особисто проти нього.

Згідно з “Sunday Telegraph”, слідство тепер припускає, що Блер пропонував дати шляхетський перський титул і місце в Палаті лордів парламенту всім 12 анонімним донорам партії, а не чотирьом, як вважали раніше.Та йому порадили не робити цього.

Поліція розслідує цю справу вже кілька місяців. Відповідно до закону про політичні партії, всі пожертви на суму в понад 5 тисяч фунтів стерлінґів мають бути задекларовані. У таємниці можна тримати лише ті пожертви, що надаються як позика під відсотки.

Поліція вже допитувала прем’єра у цій справі наприкінці минулого року. Раніше було заарештовано, допитано й відпущено під заставу двох близьких помічників Блера, відповідального за збір пожертв на виборчу кампанію лейбористів лорда Леві та голову відділку комунікацій офісу прем’єра Рут Тернер. Заарештували й одного з донорів — мільйонера і нині вже лорда,котрий отримав титул за рекомендацією Блера, Кристофера Еванза.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG