Доступність посилання

ТОП новини

Закон про Кабмін оприлюднили, але чинності він не набув.


Віктор Міняйло Слухати: Київ, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Закон Про Кабінет Міністрів сьогодні таки оприлюднили. Щоправда, не в друкованих ЗМІ, а на веб-сайті Верховної Ради України, котрий є офіційним джерелом інформації українського парламенту. Які юридичні наслідки матиме таке оприлюднення Закону, який тримає в напрузі якщо не суспільство, то принаймні всю політичну верству?


Близько четвертої вечора на сайті Верховної Ради з’явився текст Закону «Про кабінет Міністрів України».

За годину на цьому ж сайті з’явилося повідомлення, що «таким чином відбувся передбачений Конституцією України юридичний факт, що передує завершенню процедури набрання чинності цим законом».

Але таке «оприлюднення» — зовсім не офіційна публікація, пояснив Радіо Свобода юрист, голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович: «Ні! Конституція говорить щодо оприлюднення. Оприлюднення означає публікацію. Щоб вона була на паперових носіях, не електронних. Це означає, що газети „Голос України“ і „Урядовий кур’єр“ повинні його опублікувати. Якщо воно не оприлюднене в такий спосіб, значить, воно не вважається опублікованим».

Так чи будуть наслідки?

Відтак, каже Володимир Стретович, поява тексту цього закону на сайті Верховної Ради не має жодних юридичних наслідків — «оскільки не виконані вимоги Конституції щодо його оприлюднення».

На самому сайті Верховної Ради прямо вказано, що публікації на ньому мають «інформаційний характер i не є офіційним друкованим виданням».

Тим часом інший юрист, народний депутат із Блоку Юлії Тимошенко Микола Замковенко, у тому, що закон побачив світ в електронному вигляді, не бачить і криміналу: «Якщо він оприлюднений на сайті Верховної Ради, … це, очевидно, є свідченням того, що голова Верховної Ради скористався своїм правом і підписав закон. Оскільки Президент його не підписав. А наслідки як наслідки: Верховна Рада подолала вето Президента України. І нічого тут страшного немає. Закон хай іде до виконання».

У Секретаріаті Президента далі сподіваються на компроміс

Майже одночасно з появою на парламентському сайті тексту закону про Кабінет Міністрів у Секретаріаті Президента давала брифінг прес-секретар голови держави Ірина Ванникова.

«Сам факт, що закон про Кабінет Міністрів не був опублікований ані в п’ятницю, ані в суботу, говорить про те, що антикризова коаліція готова до компромісів. Або принаймні не готова до загострення політичної ситуації. Очевидно, це означає, що шлях до залагодження антиконституційних суперечностей не вичерпаний», — заявила вона.

Закон «Про Кабінет Міністрів України» Верховна Рада ухвалила 21 грудня минулого року. 11 січня Президент застосував право вето і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями. Наступного дня парламент більш як двома третинами від конституційного складу подолав вето.

Але 19 січня Закон про Кабінет Міністрів повернули до Верховної Ради без підпису Президента. У Секретаріаті голови держави вважають, що парламент, долаючи вето, дещо змінив законопроект. Отож Президент знову має повне право вето на цей змінений закон.

Матеріали до теми:

• Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває». • Мукачівський суд попередив Мороза. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG