Доступність посилання

ТОП новини

Закон “Про Кабмін”: інтернет-версія та політичні наслідки.


Тетяна Ярмощук Київ, 30 січня (RadioSvoboda.Ua) – Чому Олександр Мороз вирішив оприлюднити Закон “Про Кабінет Міністрів” на сайті Верховної Ради? Як дії спікера оцінюють експерти і які політичні наслідки це матиме?


Опублікування Закону “Про Кабінет Міністрів” на офіційному сайті Верховної Ради – це подвійна гра Олександра Мороза, який такими діями прагне засвідчити свою окрему позицію.

Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Кость Бондаренко: “Це фактично тактика Мороза, який з одного боку нібито не проти позиції своїх колег по антикризовій коаліції, а з іншого боку, не надто хоче підігрувати їм і йти проти позиції Президента. Нібито хоче зайняти серединну позицію. Так було і з його ваганнями щодо оприлюднення цього закону”.

За словами політолога Бондаренка, спікер начебто оприлюднив цей закон, так як вимагали від нього колеги по коаліції, але в той же ж момент оприлюднив його не у пресі, а на сайті, який, як відомо, згідно з законодавством, не вважається засобом масової інформації.

Політичний експерт Олександр Палій розцінює нинішні дії Олександра Мороза як демонстрацію того, що найближчим часом цей закон таки буде оприлюднений в офіційних виданнях: “Це спроба Олександра Мороза зайвий раз натиснути на Президента. Цей вчинок є по суті порожнім. Він є тлом, на якому відбуваються суперечки щодо остаточної редакції Закону “Про Кабінет Міністрів”.

Підстава для перегляду конституційної реформи або розпуску парламенту?

Політичний експерт Палій вважає, що той факт, що ні антикризова коаліція, ні Янукович, ні Мороз не є прихильниками негайної публікації цього закону, свідчить про те, що вони все-таки чогось бояться: “Вони бояться чи перегляду конституційної реформи, чи вони бояться, що найближчим часом у Президента може виникнути підстава для розпуску Верховної Ради”.

У Секретаріаті ж неодноразово заявляли: якщо Закон “Про Кабінет Міністрів” опублікують в офіційному мас-медіа, Президент позиватиметься до Конституційного Суду.

Учора речниця Віктора Ющенка Ірина Ванникова заявляла, що Секретаріат та антикризова коаліція ведуть переговори щодо Закону “Про Кабмін”: “Сам факт, що закон про Кабінет Міністрів не був опублікований ані в п’ятницю, ані в суботу, говорить про те, що антикризова коаліція готова до компромісів. Або принаймні не готова до загострення політичної ситуації. Очевидно, це означає, що шлях до залагодження антиконституційних суперечностей не вичерпаний”.

Тим часом, парламент розробляє законопроект про внесення змін до Закону “Про Кабмін”. За словами Олександра Мороза, у цьому документі виключені положення, які суперечать Конституції. Зокрема, немає норми щодо висунення коаліцією кандидатури прем’єр-міністра, міністрів оборони та закордонних справ.

Матеріали до теми:

• Закон про Кабмін оприлюднили, але чинності він не набув. • Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває». • Мукачівський суд попередив Мороза. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань. • Президент вдруге наклав вето на Закон України Про Кабінет Міністрів. Що це означатиме для українського суспільства?
XS
SM
MD
LG