Доступність посилання

ТОП новини

Акція «Чаша Миру» – латвійські художники нагадують світовим політикам про необхідність збереження миру.


Людмила Пилип Слухати: Рига, 30 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Латвійські художники в рамках міжнародної благодійної ініціативи „The Chalice of Peace” („Чаша миру”), метою якої є сприяти взаєморозумінню та довірі між народами різних країн та популяризувати ідеї миру, дарують керівникам міжнародних організацій та лідерам країн ЄС символічну картину „Чаша миру”. Ініціатори проекту вирішили розширити формат акції і відтепер подарунок латвійців – графічне полотно „Чаша миру” експонується в Київському музеї Ханенків.

Акція була започаткована восени минулого року, коли інтернаціональна команда латвійських художників – латвійка Ієва Нейкена, грузин Гоча Хусківадзе, росіянин Анатолій Шандуров та керівник проекту українець Юрій Кайда на Домській площі в Ризі намалювали величне полотно „Чаша миру”. Кожний перехожий міг взяти участь у процесі малювання, і можна без перебільшення зазначити, що картина стала результатом творчості багатьох людей — як латвійців, так і гостей Риги. Полотно було створене як пам’ять про жертви терактів у США, Росії, Великобританії та інших країнах світу і передане Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Про композицію картини розповідає автор Анатолій Шандуров: „Ми намалювали чашу, як символічне зображення ємності, в якій збирається добро. Помістили над нею трикутник, як символ вищих сил, символ Бога – це Всевидяче око. Це все розташоване на такому абстрактному тлі, яке водночас чисто технічно є досить цікавим”.

Суть акції – сприяти зусиллям ООН у збереженні миру

У продовження ініціативи латвійські художники вирішили направити копії картини „Чаша миру”, виконані в техніці офорту, світовій політичній еліті для того, щоб наголосити на необхідності збереження миру та відповідальності керівників держав та урядів у цьому важливому процесі.

Про ідею акції розповів її координатор Юрій Кайда: „Сьогодні ситуація у світі така, що зростає загроза агресії, терактів, нестабільності. Ситуація створюється дуже небезпечна. Очевидно, це і послугувало нашій ініціативі. Ми започаткували великий проект, який називається „Латвія – мирна країна”. І ця акція є складовою частиною міжнародної ініціативи „Чаша миру”. Суть цієї акції в тому, щоб сприяти зусиллям ООН у збереженні миру і, головне, підняти імідж Латвії, як миролюбної та культурної держави”.

На даному етапі акція проходить у форматі „Євросоюз плюс Росія”, і графічні роботи, як жест доброї волі, дарують керівникам цих країн.

„Я українець...”

Однак ініціатори проекту вирішили також подарувати офорт „Чаша миру” та мініатюру Гочі Хусківадзе Художньому музею України. Що сприяло цьому крокові, розповідає Юрій Кайда: „Я українець. І тому, можна сказати, що цей подарунок – данина своїй Батьківщині, батькам, повага до них і до народу України”.

Латвійські митці сподіваються, що на майдані Незалежності в Києві, як це свого часу було на Домській площі в Ризі, латвійські художники разом з українськими також намалюють „Чашу миру” і цим внесуть символічний вклад у справу збереження миру.

„У нас великі задумки. Я думаю, що найближчим часом ми там будемо і разом з українськими художниками створюватимемо нове полотно, може, ще більше за розміром, а може й менше. В даному випадку розмір не грає ролі”, – поділився планами Гоча Хусківадзе.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG