Доступність посилання

ТОП новини

Польща шукає можливості продажу на сході своєї м''ясної продукції. А криза в сільському господарстві посилюється.


Єва Поштар Варшава, 30 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Заборона на продаж в Україні та Росії польських м''ясних продуктів триває. Це спричиняє кризу в польському сільському господарстві. Сьогодні, щоб бодай якось врятувати ситуацію, польський уряд погодився на закупівлю від заготівельників 80 тисяч тонн свинини. Тимчасом потужні польські м’ясокомбінати шукають можливості збуту своєї продукції в Україні.

У понеділок фермери блокували автошлях на півночі Польщі.
5 лютого ветеринарні експерти з Росії та Євросоюзу розпочнуть в Польщі черговий контроль м’ясної продукції. Тимчасом вже більше року триває заборона на продаж польського м’яса до Східної Європи, що призводь до кризи у сільському господарстві. Фермери почали акцію пікетування автошляхів у різних районах Польщі. Вони протестують проти падіння закупівельних цін на м’ясо.

В цій ситуації польський уряд задовільнив пропозицію міністра сільського господарства Анджея Леппера і виділив близько 100 мільйонів євро на закупівлю 80 тисяч тонн м’яса. Цей захід суперечить законодавству Євросоюзу, яке не дозволяє державі скуповувати сільськогосподарську продукцію від виробників.

Дехто переводить своє виробництво до України

Тим часом потужні польські м’ясопереробні комбінати знайшли спосіб, як рятувати себе від наслідків заборони на продаж харчових продуктів на схід. Вони почали переносити свої виробничі лінії на схід Європи. Так польська фірма "Консполь" купила неподалік Львова занедбані приміщення птахоферми. Там мають створити потужну птахоферму разом з м''ясопереробним заводом. Свою продукцію "Консполь" продаватиме в Україні та Росії.

Голова правління компанії "Консполь" Конрад Пазган розповів: "Ембарго дуже нам заважає, бо ми польські виробники. Якщо ми станемо українським виробником – тоді ситуація різко поміняється. Маємо надію, що нам буде набагато легше працювати на тамтешньому ринку".

Про вплив на долю польських фермерів перенесення підприємств з виробництва м’ясної продукції в Україну ми запитали у Всепольському товаристві фермерів та фермерських організацій. Представник організації польських фермерів Яцек Стеціва зауважила: "Якщо перенесуть за кордон харчове виробництво, тоді зможуть без проблем усе продати на місцях. Це може якоюсь мірою вдарити по польських фермерах. Коли надалі буде перекритий державний кордон для продажі на схід харчових продуктів – м''ясні комбінати від польських фермерів уже не купуватимуть всю продукцію".

Коментатори нагадують, що польський уряд зволікав із вирішенням цієї справи. Чи вдасться урядові зараз протидіяти наростаючій кризі в польському сільському господарстві, покаже час.
XS
SM
MD
LG