Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ продовжить моніторити Україну.


Віктор Міняйло Слухати: Київ, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Києві оприлюднений звіт співдоповідачів моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен та Ренати Вольвенд. Вердикт суровий: влада в Україні не спроможна забезпечити верховенство права й прозорість управління на всіх рівнях.


Доповідачі ПАРЄ вказують на непрозорість, з якою понад півроку велися переговори про створення парламентсько-урядової коаліції, а також картають “темні угоди”, внаслідок яких виникла “широка коаліція”. Доповідачі ПАРЄ Ханне Северінсен та Реннате Вольвенд цілком визначено дають зрозуміти: реформи в Україні забалакуються і вони мало заторкують громадян країни.

Вже 11 років Україна під моніторингом. Це досить тривалий час для будь-якої країни. Северінсен та Вольвенд дуже б хотіли дочекатися часу, коли б ця процедура була замінена на легшу форму постмоніторингового діалогу.

Моніторинги ПАРЄ – «це хороша школа»

Керівник української делегації на сесії ПАРЄ соціаліст Віталій Шибко не бачить у цьому моніторингу нічого поганого.

Віталій Шибко: “Моніторинг сьогодні не є чимось таким, щоб увесь час нагадувати країні, що вона є меншовартісною в Європейській спільноті. Зараз моніторинговий комітет дійшов висновку, щоб усі країни за абеткою були розглянуті в моніторингу.

Я не вбачаю, що це якийсь великий тягар для нас. Це хороша школа. Я гадаю, що ті процеси, які у нас відбуваються, дійсно цікаві в Європі. І коли хтось об‘єктивно, не заангажовано може аналізувати ці процеси і казати це відверто – для розбудови і самої Європи, і демократії в Україні та інших принципів, яких сьогодні наслідує Рада Європи, то це корисно для нашої країни”.


Інший член української делегації Олена Бондаренко з блоку Юлії Тимошенко також не проти моніторингу: “Я переконана в тому, що ті демократичні процеси, які відбувалися і які, я сподіваюся, відбуватимуться в Україні, вони також не тільки результат політичної волі тих чи інших державних чинників, не тільки результат відповідних дій опозиції, а ще й результат постійного розгляду ситуації в Україні. Ситуації стосовно її позиції щодо зовнішнього світу, розгляду парламентською асамблеєю, розгляду моніторинговим комітетом”.

Згаданий “розгляд ситуації в Україні” пані Ганне Северинсен і Ренната Вольвенд планують продовжити у березні цього року.

Матеріали до теми:

• Доповідач ПАРЄ по Україні пропонує українським керівникам припинити битву за Конституцію. • “Ми припинимо моніторинг, якщо будемо впевнені, що Україна на правильному шляху.” Інтерв’ю зі співдоповідачем моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северінсен.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG