Доступність посилання

ТОП новини

Ужгородський замок: реставрація через надзвичайний стан.


Надія Петрів Ужгород, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — На Закарпатті почали капітальну реставрацію унікальної споруди, архітектурної пам’ятки Х століття – Ужгородського замку. За його порятунок взялися лише після того, як у місті оголосили надзвичайний стан. Одна із замкових веж настільки зруйнувалася, що загрожувала впасти на голови ужгородців.

До замку прокладають воду. Для цього довелося розкопати весь замковий двір.
Надзвичайну ситуацію місцевого рівня закарпатські рятувальники оголосили в серпні 2006 року. Саме попід замком проходить міська вулиця. В одному з дворів, що розташовані за 15 метрів від замкових стін, живуть чотири молоді сім’ї. Своїм дітям батьки забороняють ходити на город, бо з мурів сиплеться каміння.

Директор Закарпатського краєзнавчого музею Василь Шеба розповів: «Жителі нашої вулиці Підградської, в тому числі й ми, працівники музею, чекали кожної хвилини, коли ця махіна величезна — біля 30 тисяч тонн каменю — грохне на вулицю Підградську, де житлові будинки під таким великим уклоном. Переживали ми дуже».

Укріплювали стіни завширшки 2 метри

На термінові реставраційні роботи виділили з Державного бюджету 3 мільйони гривень. Роботи видалися складними, бо на територію замку не може заїжджати важка будівельна техніка. З іншого боку, нелегко було розробити технологію,щоб укріпити стіни, які завширшки близько 2 метрів.

Але вже зараз на етапі завершення перший пусковий комплекс, каже голова правління ВАТ «Будівельний комплекс», що виконує будівельні роботи, Євген Олійник: «Виконані передбачені планом роботи, освоєні три мільйони гривень. Виконані повністю всі роботи, які були передбачені, крім того, виконана низка робіт, які були технологічно необхідні: наприклад, влаштування столярки, деякі інші кріплення тощо, тому що технологічно вони пов’язані з існуючим замком і вони мають бути виконані».

Довелося відновлювати первісний вид замку

Директор музею каже, три століття поспіль замком володіла Мукачівська єпархія, яка суттєво перебудувала його
Зліва - відреставрована Південно-Західна вежа Ужгородського замку, справа - стіна, ремонт якої лише зараз розпочинають будівельники.
для своїх потреб. У той час були порушені канони замкового будівництва, тому зараз будівельники справді мають чимало клопоту – відновлювати первісний вид замку за фотографіями, картинами, репродукціями. Але воно того варте, вважає ужгородка Андріана: «Не треба забувати те, що Ужгородський замок – це візитна картка нашого міста. Усі гості міста Ужгорода приходять до замку. І як виглядає візитна картка міста – таке буде судження і про громадян міста Ужгорода».

А ще під час реставраційних робіт ремонтники відшукали в підземеллях замку, власне в катівні, потаємний хід. Історики кажуть, ймовірно, він веде до сусіднього Невицького замку, або ж до Мукачівського. Будівельники додають, вони настільки зацікавилися знахідкою, що готові понаднормово працювати над ремонтом ходу, коли будуть усі дозволи.
XS
SM
MD
LG