Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні стартує українсько-британська «Програма малих проектів»


Богдана Костюк Київ, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Малі українці живуть у малих містах. І саме там їхні права найчастіше і найбрутальніше утискають. Зробити маленького українця з малого містечка великим і виповненим гідності хочуть організатори та учасники програми, яка сьогодні стартує в Україні.

Мале місто України — це найчастіше населений пункт, де мешкає до 50 тисяч так званих «маленьких українців». Вони або працюють на місцевому підприємстві, або їздять на заробітки в інші міста, а іноді — в інші країни.

Допомогти таким людям зрозуміти, що вони повинні і можуть впливати на політику тамтешньої влади, що від них залежить розв’язання місцевих проблем — мета українсько-британської «Програми малих проектів».

Її координатор Кристін Форрестер розповідає: «Я бачу в Україні зростання довіри людей до громадських організацій, до місцевих громад, які стають дієвими захисниками кожного свого члена. Громада боронить соціальні права населення, особливо у маленьких містах, змушує владу рахуватися з населенням. Наша програма — це своєрідний тренінг для громади, яка вчиться впливати на місцеву владу і співпрацювати з нею на паритетних засадах. І це шлях до розв’язання всеукраїнських проблем і демократичного розвитку України».

Тим часом Галичина й Донбас, інші регіони на черзі

У програмі беруть участь поселення Львівщини і Донеччини. Так, завдяки британським експертам громада шахтарського міста Вугледар на Донбасі створила центр зайнятості для жінок та комунальний фонд і тепер готує партнерську угоду між місцевою громадськістю і владою.

Координатор програми у галицькому Самборі Микола Шейко сподівається, що українсько-британська програма дозволить розв’язати міські соціальні проблеми — у першу чергу, щодо зайнятості молоді та роботи малого бізнесу: «Провели громадські слухання за участю всієї громади і влади міста, де ухвалили рішення зробити пільгову реєстрацію і дати пільгові кредити для безробітної молоді, яка хоче займатись приватною справою. Діяв і діє надалі молодіжний центр зайнятості. І було створено у Самборі Фонд розвитку громади, який зараз почав працювати. Ми залучаємо кошти і ті фонди, які є, і спрямовувати їх будемо на вирішення якихось гострих проблем для громади».

Один із ініціаторів «Програми малих проектів» Ігор Попов каже, що демократія більше не є розкішшю, яку можуть собі дозволити столиця і великі міста: «Мери стають все більш демократичними, місцева громадськість усе більше впливає на місцеву владу, все більше відбудовується механізмів місцевої демократії».

Сприяти її подальшому розвиткові у різних регіонах України — завдання українсько-британської програми, яку підтримують уряд Великобританії та місцеві громади України.
XS
SM
MD
LG