Доступність посилання

ТОП новини

Мороз узаконив Януковича. Ющенко проти.


Тетяна Ярмощук Київ, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Закон «Про Кабінет Міністрів України» опублікований. Текст цього документу надрукували сьогодні в офіційних «Голосі України» та «Урядовому Кур’єрі». Секретаріат Президента називає такі дії незаконними і обіцяє звернутися до Конституційного Суду.

Закон «Про Кабінет Міністрів України» опублікований у «Голосі України» та «Урядовому Кур’єрі» 2 лютого 2007 р.
У Секретаріаті Президента не визнаватимуть легітимності Закону «Про Кабінет Міністрів України», а його опублікування називають незаконним. Заступник голови Секретаріату Ігор Пукшин вкотре нагадав, що після опублікування цього закону голова держави позиватиметься до Конституційного Суду: «У конституційному поданні йтиметься про необхідність першочергового розгляду зазначеного подання. Тобто, я сподіваюся, що Конституційний Суд не буде роками слухати, а заслухає протягом місяця, максимум двох, чи трьох. Що стосується визнання або невизнання, то ми вважаємо його нелегітимним».

Раніше Прем’єр-міністр обіцяв, що пропозиції Президента врахують після того, як Закон «Про Кабмін» набере чинності. Тепер Віктор Янукович говорить — «можливо»: «Можливо, ми й погодимося з пропозиціями Президента, але ми безумовно шукатимемо ефективний механізм співпраці уряду та парламенту, якщо ці зміни підуть на користь. Ми будемо йти цим шляхом».

Поглиблення кризи: конституційну реформу треба переглядати

Опублікування Закону «Про Кабінет Міністрів» — черговий крок у поглибленні політичної кризи в Україні. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Сергій Таран: «Оскільки оприлюднення цього закону буде невизнане президентською вертикаллю, а буде визнане виконавчою владою, це означатиме, що в Україні взагалі не буде відомо, що є закон, і хто за що має відповідати. Та безвідповідальність, яка є зараз де-факто, стане де-юре. Це означає, що криза поглибиться. Україні потрібно або переглядати конституційну реформу, або говорити про нову Конституцію».

12 січня Верховна Рада подолала вето Президента на Закон «Про Кабмін». Однак через тиждень Віктор Ющенко ще раз ветував цей документ, пояснивши, що поданий на підпис закон відрізняється від тексту, який ухвалив парламент.

У разі набуття чинності Закону «Про Кабінет Міністрів», повноваження Президента знову скоротяться. Призначення прем’єра фактично не залежатиме від голови держави. Президент втратить контроль над міністрами закордонних справ та оборони. Президент не матиме можливостей для відставки уряду. Голови місцевих державних адміністрацій будуть відповідальними перед Кабінетом Міністрів. У Законі записано також, що акти Президента скріплюються підписами Прем’єр-міністра та профільного міністра і можуть бути повернуті Президентові з зазначенням причин непідписання.

Матеріали до теми:

• Антикризовики знову взялися за Конституційний Суд. • Прем’єр пропонує Конституційному Суду припинити розгляд подання про неконституційність заборони йому переглядати політичну реформу. • Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань.
XS
SM
MD
LG