Доступність посилання

ТОП новини

Енергія вітру.


Володимир Притула Сімферополь, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Крим забезпечує себе електроенергією власної генерації лише на 20%. Тим часом вітроенергетика, яку визнають в автономії дуже перспективною, розвивається доволі повільно.

Донузлавська вітроелектростанція на заході Криму.
В Україні функціонують менше десятка промислових вітроелектростанцій, у тому числі у Криму – чотири: Донузлавська, Тарханкутська, Сакська і Східно-Кримська ВЕС. Щоправда, остання законсервована. Усі вони збудовані на основі ліцензійних вітрогенераторів, які серійно виробляють на українських заводах. Нині Україна посідає досить почесне 13-те місце в Європі за потужністю своїх ВЕС, яка сумарно перевищує 60-80 МВт, у тому числі кримських – близько 50 МВт.

Що перешкоджає розвитку вітроенергетики?

Загалом кримські вітроелектростанції дають менше 10% всієї електрогенерації. Одна з причин повільного розвитку цього сектору, хоча вітряних місць на півострові чимало, – зараз вітрогенератори потужністю 110 кВт, які працюють у Криму, уже морально застаріли. Експерти кажуть, що слід ставити нові вітроелектровузли потужністю 600 кВт і вище, але їх в Україні не виробляють.

Проте, перспективи вітроенергетики у Криму є, каже представник кримського уряду Дмитро Путінцев: “Перспективи зараз у принципі такі, що йде мова, щоб збудувати у Щолкіному вітроелектростанцію вже не на бюджетні кошти, а на залучені гроші. Є інвестори, які зацікавлені у будівництві ВЕС у Щолкіному, – близько 200 мегават поки що йде мова”.

Матеріали до теми:

• Соняшник та гірчиця -- сировина для біодизеля. • Яку перспективу має в Україні біологічне паливо? • Європейці за використання відновлювальних джерел енергії. • Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.
XS
SM
MD
LG