Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині взялися за реформу системи охорони здоров’я.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п’ятницю 2 лютого німецький Бундестаг проголосував за реформу системи охорони здоров’я – найважливіший проект так званої великої коаліції. Необхідність змінити систему охорони здоров’я виникла в зв’язку з демографічним старінням – процесом, характерним також і для нинішньої України. Упродовж багатьох місяців німецькі соціал-демократи та християнські демократи сперечалися навколо питання, як модернізувати медичну систему, як зробити так, щоб медичні послуги були доступними для всіх і в майбутньому. Часом здавалося, що велика коаліція сама не переживе такої бурхливої дискусії.

Не менш бурхливими були й заключні дебати у Бундестазі безпосередньо перед голосуванням. Близько трьох годин противники й прихильники реформування системи охорони здоров’я наводили свої аргументи, намагаючись переконати супротивну сторону. Лінія фронту цього разу пройшла не тільки між опозицією й правлячими партіями. 43 депутати з лав великої коаліції теж проголосували проти. Однак прихильники перетворень, все ж таки, набрали необхідну більшість голосів. Загалом реформу підтримало 378 із 593 присутніх у сесійній залі депутатів.

“Здоров’я має бути кожному по кишені”

Міністр охорони здоров’я Німеччини Улла Шмідт залишилася задоволена таким перебігом голосування. Окреслюючи переваги реформи, вона заявила: “У майбутньому кожен буде застрахований проти ризику захворювання. По-друге, робитиметься наголос не стільки на лікуванні, скільки на запобіганні хворобам, а також на реабілітації хворих. По-третє, здоров’я має бути кожному по кишені. Тому ми перевіримо всю систему на ефективність і подивимося, які витрати є непотрібними у зв’язку з лікуванням хворих”.

Серцем реформи є створення спеціального фонду. Він поповнюватиметься за рахунок страхових внесків і відрахувань працедавців. Крім того, фонд отримуватиме дотації з державної скарбниці. У майбутньому планують збільшити ці дотації від двох з половиною мільярдів до 14-ти мільярдів євро щорічно. Ті державні страхові компанії, які матимуть занадто багато хворих або людей похилого віку, отримуватимуть з фонду додаткову фінансову підтримку.

Ліві прогнозують зростання страхових внесків, а праві – зростання податків

Лідер фракції лівих у Бундестазі Ґреґор Ґізі переконаний, що така реформа врешті-решт призведе лише до зростання страхових внесків: “Незабаром нам доведеться пережити збільшення страхових внесків. Про це сьогодні взагалі не говорилося. Але ж це стане великим тягарем як для підприємств, які мають робити відрахування до страхового фонду, так і для застрахованих”.

Ліберали, в свою чергу, не виключають, що реформа, яка передбачає великі державні дотації, потягне за собою й подальше зростання податків. До речі, за даними газети “Handeslblatt” міністр фінансів Німеччини Петер Штайнбрюк вже зараз розмірковує над тим, як збільшити податки для фінансування реформи системи охорони здоров’я. Ухвалені Бундестагом перетворення має ще підтримати Бундесрат – представництво федеральних земель. Враховуючи результати голосування в парламенті, це, на думку оглядачів, вже є формальністю. Очікують, що реформа системи охорони здоров’я набере чинності 1 квітня цього року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG