Доступність посилання

ТОП новини

Чисто там, де скаржаться.


Юлія Рацибарська Слухати: Дніпропетровськ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — На Дніпропетровщині запрацювала гаряча телефонна лінія для невдоволених сміттям на вулицях. В області ніяк не можуть побороти стихійні звалища сміття, які виникли у новорічні та різдвяні дні, коли комунальники відпочивали. Влада вже запровадила кілька новацій, щоб бруду в містах та селах стало менше.


Тісна кімната, три телефони, записники… Так працює гаряча телефонна лінія «Дніпропетровщина без сміття». Посадовці управління промисловості облдержадміністрації приймають дзвінки громадян із повідомленнями про стихійні звалища. Телефони розпечені — щодня до тисячі скарг, про одну й ту саму купу сміття чиновників інформує чи не кожен мешканець вулиці.

Найактивніші — жителі Дніпропетровська. У малих містах не звикли скаржитись, та й бруду там менше.

Перевірка: знімати сміття на відео

Головна мета прямої лінії — зібрати інформацію і переадресувати її комунальним службам на місцях. Олександр Пелих, заступник начальника управління промисловості, куратор телефонної лінії, каже, що частину місць стихійних звалищ, перш ніж повідомити про них комунальникам, зняли на відео — щоб потім перевірити, чи будуть їх ліквідовувати.

«Раз на тиждень їздимо і дивимось, де прибрали, де ні, узагальнюємо інформацію і відправляємо до міськрад і райдержадміністрацій», — розповів Пелих в інтерв’ю Радіо Свобода.

Врятував від звільнення сніг

Про ефективність роботи телефонної лінії чиновники говорять так: третину сміттєзвалищ, про які повідомили додзвонювачі, вже прибрали. Решта ж поки що чекають своєї черги.

Голова облдержадміністрації Надія Дєєва, погрожуючи звільненнями, зобов’язала комунальників до 1 лютого прибрати все сміття. Але випав сніг — і добре замаскував те, що не встигли прибрати.

Тепер в облдержадміністрації називають нову дату — 1 квітня: до цього числа, впевнені чиновники, в області точно почистішає.
Віктор Сергєєв: "Як би нам не хотілося
вийти і особисто поприбирати,
це не передбачено законом".
(© RadioSvoboda.Ua)


Заступник голови облдержадміністрації Віктор Сергєєв запевняє, що сам би вийшов на прибирання сміття, однак у нього інша функція: «Як би нам не хотілося вийти і особисто поприбирати, це не передбачено законом. Обласна влада має відзначати факти невиконання закону, звертати увагу на це місцевої влади і вимагати виконання будь-яким способами — морально, матеріально, фізично».

За бруд — штраф та протокол

Санстанція повідомила, що з початку року закрила десятки торговельних об’єктів, біля яких побачила бруд, — мовляв, хай або потерпають від збитків, або понаводять лад. Кілька сотень суб’єктів господарювання вже сплатили штрафи.

Влада ж ініціює чергові новації. Обласна долучила до боротьби зі сміттям картографів із надточними приладами, вони мають створити карту звалищ побутових відходів Дніпропетровщини, яка стане інструкцією для комунальників.

Розпечені телефони "гарячої лінії".
А міська більше сподівається на правоохоронців: у кількох районах Дніпропетровська вже ухвалили рішення уповноважити дільничних міліціонерів складати протоколи щодо підприємств і магазинів, які не прибирають сміття.

Зі сміттям тим часом боротимуться нарадами

У тому, що вулиці Дніпропетровська не сяють чистотою, міська влада звинувачує дві компанії, які займаються вивезенням сміття з мільйонного мегаполісу, — мовляв, безвідповідально ставляться до обов’язків. Ті ж, у свою чергу, нарікають на нестачу самоскидів та нормальних умов для захоронення або спалювання сміття.

Цього року, обіцяє влада, проблему вирішать — техніку докуплять, муніципальний полігон для відходів збудують, а компанії, які збирають сміття, змінять на інші, провівши новий тендер.

Однак усе це буде не зараз. Фінансувати міську програму поводження з відходами почнуть тільки у другому кварталі — коли в бюджеті з’являться гроші. Поки ж будуть тільки заходи, що не потребують коштів, — круглі столи та наради.

Матеріали до теми:

• Сміттєзвалище в сосновому лісі. • Сміттєпереробний завод як панацея. • Чисто там, де скаржаться.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG