Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко пропонує Огризка. Курс Тарасюка продовжиться?


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Віктор Ющенко визначився: він хоче бачити на посаді міністра закордонних справ Володимира Огризка, який досі був першим заступником керівника зовнішньополітичного відомства. І сьогодні, після зустрічі з Прем’єр-міністром і Головою Верховної Ради, Президент вніс до парламенту його кандидатуру. Як оцінюють її політики та експерти?


51-річний Володимир Огризко народився у Києві. Закінчив факультет міжнародних відносин Київського національного університету. З 1999 по 2004 рік — Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Австрії та Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні. На посаді першого заступника міністра закордонних справ працює з 2005 року.

Після своєї відставки колишній міністр Борис Тарасюк серед своїх можливих наступників називав прізвище Володимира Огризка. По тому Огризко став виконувати обов’язки міністра.

Політологи: курс Тарасюка не зміниться

Із тим, що Володимир Огризко продовжуватиме курс свого попередника, погоджується більшість українських політологів.

Директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Внесення Президентом кандидатури Огризка свідчить про те, що він намагається зберегти і стратегію, і тактику зовнішньої політики України. Володимир Огризко продовжуватиме той курс, який вів Борис Тарасюк. Як на мене, це правильний крок. Але провести цю кандидатуру через парламент буде непросто. Хоча, якщо це зроблять найближчими днями, думаю, що рішення буде позитивне».

У незмінності курсу українського МЗС під головуванням Володимира Огризка переконані й деякі російські політологи — хоча цьому й не раді.

Наближений до Кремля директор російського Інституту політичних досліджень Cерґей Марков в інтерв’ю Радіо Свобода назвав Володимира Огризка «типовим русофобом»: «За ці роки Тарасюк сформував у МЗС цілу команду русофобів, які відбиралися саме за цим принципом. Володимир Огризко такий же русофоб стовідсоткової проби. І таких Огризків в українському МЗС — купа. Якщо МЗС очолить клон Тарасюка, від цього краще не буде».

Чи пройде кандидатура?

Представники антикризової коаліції ще не визначилися, чи підтримуватимуть кандидатуру Володимира Огризка.

Регіонал Тарас Чорновіл в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Сьогодні говорити про те, чи підтримає коаліція і фракцію цю кандидатуру, неможливо. Рішення буде ухвалюватися завтра на засіданні фракції, а після того на раді коаліції. Пан Огризко відповідає тим вимогам, які ми ставимо перед міністром закордонних справ: не занадто політизований, має досвід роботи безпосередньо у Міністерстві закордонних справ на керівних посадах. Але у багатьох людей він викликає застереження. Тож говорити сьогодні про те, чи буде він призначений, дійсно важко. Це настільки неочікувана кандидатура, що вона може пройти лише у тому разі, якщо дійсно є якісь політичні обумовлення».

Спікер парламенту Олександр Мороз запевняв, що кандидатура міністра закордонних справ — царина Президента: «За Конституцією, це повна прерогатива Президента. Він внесе кандидатуру — ми будемо розглядати її. Я гадаю, що вона не викликатиме особливих дискусій».

30 січня Борис Тарасюк написав заяву про звільнення. Причина — судова тяганина навколо легітимності перебування його на посаді міністра закордонних справ. На своє місце Тарасюк запропонував кандидатури Олександра Чалого, Костянтина Грищенка та Володимира Огризка.

Матеріали до теми:

• Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України? • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • Подвійна відставка. • Хто буде наступником Тарасюка?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG