Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації Великої Британії закликають Тоні Блера відвернути можливий американський удар по Ірану.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Тоні Блер має зробити все можливе для відвернення можливого воєнного удару США по Ірану. Із таким закликом до британського прем’єра звернулася група британських громадських організацій, а також колишні політики і дипломати. Відкритий лист має назву: «Час для переговорів: підстави для дипломатичного рішення щодо Ірану».


Автори звернення переконані, що напад на Іран дестабілізує не лише ситуацію в сусідньому Іраку, але й у цілому реґіоні, підірве ізраїльсько-палестинські мирні зусилля, посилить іранські войовничі кола, а також призведе до значного зростання цін на нафту.

Відомі політики, дипломати, громадські діячі від 15 британських організацій, серед яких такі як Центр міжнародної політики, Оксфордська дослідницька група, благодійницька організація «Оксфам», Рада мусульман Великої Британії та інші, закликають Тоні Блера сприяти дипломатичному розв’язанню іранської ядерної проблеми.

Британія «мала б схилити США до прямих переговорів із Іраном»

Так, колишній міністр від лейбористської партії, а нині глава Центру міжнародної політики Стівен Твіґ вважає, що «Ірану для створення ядерної зброї необхідно ще багато років».

Про це ж говорить Радіо Свобода і Адам Ліч — директор близькосхідних програм відомої благодійницької організації «Оксфам»: «Ми переконані, що важливі будь-які зусилля, щоб іти дипломатичним шляхом. Бо ми вважаємо, що результати воєнних дій будуть надзвичайно серйозними, їхні наслідки можуть бути неймовірними за масштабами руйнувань».

Ліч також вважає, що Велика Британія має тиснути на США, щоб ті розпочали прямі переговори з Іраном: «Ми хотіли б бачити повну підтримку цього іншими урядами, включно з британським урядом, щоб досягти тут мети. Існують різні можливості, які запропоновані і у зверненні, як засоби, котрі дозволили б цим переговорам розпочатися знову».

Британська громадськість непокоїться, Тегеран не відступає

Громадськість Великої Британії налякана заявами вашинґтонських чиновників щодо небезпеки іранської ядерної програми та іранського втручання в Іраку, котрі стали особливо жорсткими в останні тижні та супроводжувалися значним нарощуванням американської воєнної присутності в Перській затоці. Офіційна лінія Вашинґтона полягає у тому, що треба продовжувати дипломатичні зусилля, але водночас Сполучені Штати не виключають, що можливі й інші варіанти.

А тим часом офіційний Тегеран вкотре наголошує, що його атомна програма має виключно мирну мету. Сьогодні речник іранського уряду наголосив, що «поступок Заходові» Іран не робитиме. За його словами, в Ірану «немає іншого виходу, ніж протистояти тискові» ззовні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG