Доступність посилання

ТОП новини

Трійка Євросоюзу у Києві.


Богдана Костюк Київ, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Києві проходитиме зустріч «Трійка ЄС – Україна». «Експертну збірну» Євросоюзу очолює міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Попередню інформацію про нинішній візит оприлюднили чільники Міністерства закордонних справ України. Речник Андрій Дещиця: «Особливу увагу планується приділити питанню підготовки до початку переговорів щодо нового рамкового договору між Україною та ЄС, включаючи також запровадження зони вільної торгівлі».

Анатолій Зленко, колишній міністр закордонних справ, один із розробників нинішнього договору про партнерство та співробітництво між Києвом і Брюсселем, вважає себе єврооптимістом. Пояснює: «Якщо майбутнє співробітництво, яке має визначати ця нова угода, має базуватись на політичній асоціації, з одного боку, а з другого – на економічній інтеграції, а з третього боку— визначати перспективи України щодо ЄС, тоді я буду надзвичайно задоволений. А якщо процес буде і затягуватись, з одного боку, а з другого – не будуть вкладатись у зміст цієї угоди саме ці важливі елементи, тоді оберти наші, як кажуть, ідуть намарне».

Натомість політолог Петро Бурковський називає себе євро-скептиком: «Від візиту нема чого очікувати чогось нового – швидше за все, європейці ще раз підкреслять, що боротьба за владу в Україні не сприяє розвитку стосунків з Євросоюзом. Що стосується нової посиленої угоди, про яку йтиме мова, то я думаю, що головним козирем ЄС буде пропозиція Україні створити зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, після входження України до СОТ».

Але всі представники України – і її урядовці, і незалежні експерти – переконані, що нині і Київ, і Брюссель повинні зробити перший крок на довгому і складному шляху під назвою “Підготовка посиленої угоди між Україною та Євросоюзом”.
XS
SM
MD
LG