Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 7 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня Російська імперія та Японія встановили дипломатичні стосунки, Гренада стала незалежною, диктатор Дювальє втік з Гаїті, в СРСР відмовились від однопартійної системи, а в Маастрихті підписали договір, який надав можливість будувати Європейський союз у такому вигляді, в якому ми бачимо ЄС зараз.

7 лютого 1855 року в місті Сімоді Росія та Японія підписали договір про "постійний мир і щиру дружбу між державами". Згідно з угодою, для російських суден відкривались порти Сімода, Хакодате і Нагасакі, в одному з них постало російське консульство, до Японії переходила південна частина Курильських островів, а Сахалін оголошувався у спільному володінні.

1974 – Острівна держава Гренада з Карибського архіпелагу проголошує незалежність від Великої Британії.

1984 – Американський астронавт Брюс Маккендес стає першою людиною, що наважується вийти у відкритий космос без страхувального пристрою. Під час польоту "Челленджера" за допомогою спеціального апарату на реактивній тязі він залишає корабель і рухається навколо нього у відкритому космосі на відстані до 100 метрів. Апарат важить 136 кілограмів, одягається як "заплічний рюкзак" і дозволяє переміщуватись у просторі зі швидкістю до 2 км/год. Після його півторагодинного випробування задоволений астронавт безпечно повертається на борт "Челленджера".

1986 – Після кількамісячних протестів і заворушень гаїтянський "довічний президент" Жан-Клод Дювальє тікає з країни. Це кладе край 28-річній диктатурі його сім''ї, яку встановив його батько Франсуа Дювальє. Влада в країні переходить до ради в складі чотирьох військових і двох цивільних осіб, голова якої генерал Анрі Намфі 21 березня буде проголошений новим президентом Гаїті.

1990 – Увечері третього дня масових мітингів у Москві та в інших містах СРСР пленум Центрального комітету Компартії Радянського Союзу погоджується з пропозицією президента Михайла Горбачова і голосує за відміну однопартійної системи. Фактично КПРС дає згоду на те, щоб альтернативні політичні партії мали можливість боротися з нею за політичну владу в країні. Так проявляється ще один симптом колапсу радянської системи, яка зазнає краху менш ніж через два роки.

А у 1992 в голландському місті Маастрихті міністри закордонних справ, економіки та фінансів країн-членів ЄЕС підписали "Договір про Європейський Союз", який передбачав трансформацію ЄЕС у новий економічний, валютний, а у перспективі – і політичний Європейський Союз.
XS
SM
MD
LG