Доступність посилання

ТОП новини

Відставка міністра оборони Польщі – програна битва афганського ветерана?


Єва Поштар Слухати: Варшава, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок заяву про відставку подав міністр оборони Польщі Радослав Сікорський. Причиною відставки міністра речник польського уряду назвав «неполадки у роботі оборонного відомства». Однак польські оглядачі вважають, що Сікорський подав у відставку тому, що польський президент Лех Качинський та прем''єр Ярослав Качинський не поділяли його поглядів щодо майбутнього польської армії, зокрема військових спецслужб.


На думку польських коментаторів, для прем''єра Ярослава Качинського Радослав Сікорський як міністр оборони був «надто м''який». Погляди міністра оборони на реформування польської армії, військову місію в Афганістані, розташування «протиракетного щита» розходились із очікуваннями польського президента Леха Качинського та прем''єра Ярослава Качинського.

Протистояння із шефом військових спецслужб

Відставку міністра Сікорського польські публіцисти пов’язують із особою шефа військових спецслужб Антоні Мацєревича. У протистоянні міністра оборони і шефа військових спецслужб польський прем’єр Ярослав Качинський не став на бік міністра Сікорського. У такій ситуації відставка Сікорського була лише справою часу, вважають оглядачі.

Про причини своєї відставки сам Радослав Сікорський сказав: «Для того, щоб міністр оборони міг посилати військо в гарячі точки і брати відповідальність за наслідки цього, він мусить володіти рушійною силою, кадрами. А у мене останнім часом були з цим проблеми».

Радослав Сікорський також наголосив, що напередодні військової місії в Афганістані міністра оборони було позбавлено впливу на реформування польської армії, зокрема військових спецслужб.

Від США хотів більше?

Колишній польський міністр оборони, а зараз депутат партії Союз демократичної лівиці Януш Земке, коментуючи відставку міністра Сікорського, вказав на справу «протиракетного щита»: «Точно знаю погляди міністра Сікорського. На мою думку, розходження між прем''єром Ярославом Качинським та міністром Сікорським могли виникати через те, що Сікорський у переговорах зі США наполягав на тому, щоб у Польщі крім «протиракетного щита» розмістили й сучасну протиповітряну оборонну систему».

У 1980-их був військовим кореспондентoм в Афганістані

Сьогодні вже колишнього польського міністра оборони Радослава Сікорського поважають i цінують за його професійні якості, як у США, так і в Західній Європі. Колишній радник американського президента Джімі Картера, поляк за походженням Збігнєв Бжезінський критикує відставку міністра. Бжезінський вважає, що внаслідок цієї відставки позиція Польщі в світі послабиться.

Колишній польський президент Лех Валенса також схвильований відставкою міністра Сікорського. У розмові з Радіо Свобода він сказав: «Це в першу чергу внутрішня справа Польщі. Mені її важко коментувати для зовнішнього світу. В іншому випадку я змушений був би критикувати як міністра Сікорського, так і наших можновладців».

Радослав Сікорський у 80-их роках був військовим кореспондентoм в Афганістані. У понеділок під час прощальної прес-конференції він пообіцяв, що готовий написати чергову книгу про 15 місяців свого перебування в польському уряді.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG