Доступність посилання

ТОП новини

Родич президента Казахстану залучений до скандалу. Скільки їх іще?


Сергій Драчук Слухати: Прага, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) —Тільки-но в Україні розпочався рік Казахстану, як удома в Нурсултана Назарбаєва спалахнув скандал навколо чергового президентового родича. Нині старшого зятя казахстанського керівника прямо звинувачують у серйозних зловживаннях.

У Казахстані, в місті Алмати, зникли двоє банкірів, недавніх членів керівництва одного з найбільших банків країни, заявляють їхні родичі. І звинувачують у причетності до цього президентового зятя, а водночас першого заступника міністра закордонних справ і акціонера банку Рахата Алієва.

Колишні голова правління «Нурбанку» Абільмажен Гилимов та його перший заступник Жолдас Тімралієв уперше потрапили до рук Алієва ще в середині січня, стверджує дружина другого з них Арманґуль. За її словами, обох по суті викрали й незаконно утримували в приміщенні якоїсь сауни, де з банкіра знущався сам Алієв, вимагаючи бізнесових поступок, розповів їй чоловік: «Усю ніч,сказав, він провів прикутий наручниками до тренажера й не спав, і Алієв сам час від часу бив його руками…».

Після того випадку обидва банкіри звільнилися. А потім зникли: один пішов на зустріч із новим керівництвом банку, інший на допит у фінансову поліцію — й не повернулися.

У новому керівництві банку і правоохоронних органах відповідають, що на обох банкірів досить доказів, щоб порушувати проти них кримінальні справи. «Конфлікт викликало саме те, що нове керівництво в перебігу аудиту стало виявляти махінації, зловживання і всілякі інші справи», — стверджує начальник департаменту боротьби з економічною й корупційною злочинністю міста Алмати Владімір Курбатов.

А депутат казахстанського парламенту Даріга Назарбаєва заявляє, що конфлікт із «Нурбанком» — це лише господарчі питання, дуже серйозна кримінальна справа і ніякої політики.

Ніякої політики — тільки родичі й посади

Даріга Назарбаєва — не тільки депутат, а й «за сумісництвом» старша дочка президента і дружина вже названого Рахата Алієва. Їхній син — онук президента Нуралі, він же керівник популярних телеканалу і радіостанції, — якраз перед першим викраденням двох банкірів став іще й членом правління цього ж банку. А батько Рахата Алієва Мухтар — один зі значних акціонерів того ж таки самісінького «Нурбанку»…

Тесть згаданого президентового онука з місяць тому став секретарем Ради безпеки країни, до того ж був заступником керівника президентської адміністрації. І в Даріги Назарбаєвої ми перелічили не всі титули: вона також заступник голови владної в Казахстані партії, а ще голова Конґресу журналістів. Як повідомляють, вона ж контролює найпотужніший у країні холдинг засобів інформації, хоча офіційно посади там не має .

Чоловік іншої дочки Назарбаєва, Дінари, — заступник голови правління державного холдингу, який контролює найбільші державні компанії, зокрема й національну нафтогазову «КазМунайГаз». А ще він разом із Дінарою — власники фірми, яка має контрольний пакет акцій третього в країні банку.

Це лише широко відома верхівка айсберга. Казахстанська опозиція стверджує, що й інша президентова рідня так само має ласі бізнесові шматки. Але офіційних даних про це не оприлюднюють.

Нурсултан Назарбаєв, незмінний керівник Казахстану ще з кінця радянських часів, тричі обраний президентом на виборах і ще раз на референдумі, проводить у країні політику економічного розвитку капіталістичного зразка без політичної лібералізації, з придушенням опозиційної думки й контролем над засобами інформації. Проте чимало громадян країни хвалить його за відносний добробут і позірну стабільність.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG