Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч «Україна — Трійка ЄС» у Києві.


Богдана Костюк Слухати: Київ, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розробка нової угоди між Києвом і Брюсселем розпочнеться 8 березня. Такий результат зустрічі «Україна — Трійка ЄС», яка відбулася сьогодні у Києві. Угода не передбачатиме перспективи членства України в ЄС, але дозволить інтегруватися в євроструктури економічно.

Зустріч Президента України Віктора Ющенка з учасниками засідання Україна – Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Київ, 6 лютого 2007 року.
Складні погодні умов затримали делегацію Євросоюзу на дорозі до Києва. Тож зустрічі з Президентом Віктором Ющенком і Прем‘єр-міністром Віктором Януковичем пройшли у скороченому форматі. Але сторони спілкуванням задоволені, так, принаймні, каже Президент Ющенко: «Ми задоволені і переговорами, і спільними діями, які відбуваються. Але виникає час подивитися на наші відносини у контексті більшої інтенсивності, формувати основи політичної асоціації, формувати основи економічної інтеграції».

Головне – розпочали переговори

Ключовими питаннями нинішньої зустрічі в Києві українські чільники назвали започаткування переговорного процесу щодо укладання нової – Посиленої угоди між Україною та Євросоюзом.

Заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий зазначив: «Головна новина: з двох сторін було заявлено про готовність започаткувати переговорний процес, і на початку березня відбудеться перший раунд переговорів. Також обговорили питання співпраці в енергетичній сфері між Україною та ЄС, ті актуальні питання, які на сьогодні стоять. Також обговорили нову політику сусідства ЄС стосовно України у контексті національних стратегічних інтересів України».

А керівник МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайєнмайєр жартома поскаржився: адже починати переговорний процес довелося з одним міністром закордонних справ, а продовжувати доведеться з іншим. Пан Штайєнмайєр бачить переговорні перспективи таким чином: «Поглиблення економічної складової у стосунках між Україною та ЄС, питання енергетики, участі України в європейських миротворчих місіях. Ці питання ми нині лише накреслили, їх глибоко вивчатимуть на засіданнях робочих груп фахівці ЄС та України».

Курс України на євроінтеграцію незмінний

Підсумовуючи нинішній раунд київських політичних консультацій між Україною та ЄС, виконувач обов’язків міністра закордонних справ Володимир Огризко зазначив: українське суспільство та українська влада підтвердили незмінність зовнішньополітичного курсу на євроінтеграцію: «Ми сьогодні маємо дуже гарні стартові позиції щодо того, щоб перейти до нової, якісної співпраці з Євросоюзом. Ми задоволені тим, що зроблено, задоволені політичним діалогом, який відбувається між нашими сторонами. У цьому контексті ми дуже раді тому, що найближчим часом почнеться робота над угодою про зону вільної торгівлі».

Ця угода, за словами українського дипломата, дозволить поглибити економічну складову співпраці Києва і Брюсселя. Так само, як і складова політична, запевняють Володимир Огризко та Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Матеріали до теми:

• Політичні консультації трійки Євросоюзу та України у Києві. • Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG