Доступність посилання

ТОП новини

Березовський: Литвиненко сам підозрював у своєму вбивстві Лугового


Сергій Драчук Прага, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Колишній радянський і російський спецслужбіст, а потім утікач на Захід Олександр Литвиненко, отруєний радіоактивним полонієм минулого року, підозрював, що вбив його росіянин Андрій Луговий. Раніше про те, ніби британські слідчі вважають убивцею саме Лугового, писала преса. Тепер про думки самого Литвиненка розповів Радіо Свобода його лондонський приятель, колишній російський олігарх і державний діяч, а нині політичний утікач Борис Березовський.

Як сказав Борис Березовський Радіо Свобода, Олександр Литвиненко ще на початку перебування в лікарні після свого отруєння розповів йому, що має версію про причетність до цього отруєння російського підприємця Андрія Лугового. Саме з цим колишнім працівником радянського Комітету державної безпеки, а потім російської Федеральної служби безпеки Литвиненко зустрічався в Лондоні того дня, коли йому стало погано.

«І він раптом мені каже: „Борисе, ти знаєш, у мене, власне, є версія, яку я не озвучуватиму зараз публічно, але в якій, мені здається, є правда — я зустрічався з Луговим того дня, коли почувся погано, — не тільки з ним, був іще (його партнер Дмитро) Ковтун, була і ще одна людина, яку я бачив уперше, — я вважаю, що саме ці люди мене й отруїли“».

Березовський здивований, але «колишніх не буває»

Для Березовського, каже він, слова про причетність Лугового були несподіванкою — опальний російський олігарх давно приятелював із Луговим: свого часу, ще в Росії, Луговий створив службу охорони самому Березовському, а потім очолив охорону всього тодішнього Громадського російського телебачення, яке значною мірою контролював Березовський.


«Рівно за день до цього (отруєння Литвиненка), 31 жовтня, Луговий приходив до мене в офіс, і ми з ним навіть випили удвох пляшку білого вина — удвох у прямому розумінні, більше нікого не було. І те, що наступного дня сталося з Сашком (Литвиненком), і що Сашко підозрює, що саме Луговий причетний до його отруєння, — звичайно, це було для мене цілком несподівано».

За словами Березовського, Литвиненко пояснив свої думки так: мабуть, «колишніх» не буває (маючи на увазі працівників КДБ — ФСБ), і Луговий, мабуть, просто виконував завдання, суть якого — вбити.

Росія проти опонентів Путіна, Генпрокуратура проти Скотланд-Ярду

«Після того, як (Президент Росії Володимир) Путін підписав указ — це було десь місяців сім-вісім тому — указ, який дозволяє спецслужбам без суду й слідства вбивати за кордоном так званих „супротивників режиму“, по суті, його політичних опонентів, Сашко багато разів говорив після того, як цей указ вийшов, що ми перші на черзі: він, (діяч незалежницької влади Чечні в вигнанні Ахмед) Закаєв, я. Ну, не лише ми, а й інші, — але ми перші в тому „розстрільному списку“».

Сам Луговий категорично відкидає такі звинувачення, які вже з’являлися в пресі. Березовський пропонує йому виправдатися самому.

«Є дуже простий шлях для Лугового зняти всі підозри: сісти на літак і прилетіти сюди, в Великобританію, і добровільно прийти в Скотланд-Ярд. Мій досвід спілкування з англійським правосуддям свідчить: якщо ти впевнений, що маєш рацію, то ані найменшого шансу не існує, що тебе переслідуватимуть протиправно і що ти станеш жертвою судового свавілля».

А от Генеральну прокуратуру Росії, яка веде власне паралельне розслідування, Березовський називає «абсолютно злочинною, бандитською організацією», яка, так само, як і Скотланд-Ярд, добре знає, хто стоїть за цим злочином — а це, на думку супротивника Президента Росії, російська «державна машина». А запити з Росії про те, щоб її представники змогли допитати самого Березовського, він називає «маневром для відволікання уваги». А проте він готовий і на це.

«Усе, що корисно для Скотланд-Ярду, я буду робити, навіть із ризиком для себе. І тому я сказав, що я готовий зустрітися з представником Генеральної прокуратури Російської Федерації, якщо це допоможе просунути розслідування Скотланд-Ярду. Росія в даному разі шантажує Скотланд-Ярд: кажуть, що „ми дамо вам іще раз допитати (підозрюваних у Росії), якщо ви дасте нам допитати (Березовського)“. Я сказав: та прошу, хай допитують, якщо це допоможе Скотланд-Ярдові знайти тих, хто вбив мого друга. З цього огляду моя позиція ніяк не відрізняється від позиції дружини Олександра Литвиненка Марини: ми не дозволимо зупинити це розслідування і будемо йти до кінця в пошуку злочинців».
XS
SM
MD
LG