Доступність посилання

ТОП новини

Мода на сім’ю: кількість шлюбів Україні збільшується, а розлучень зменшується.


ДУМКА ПЕРЕХОЖИХ: /images/photo/question_50.jpg Чи має переваги зареєстрований шлюб? /images/photo/SL_07.02.2007_n1a.jpg Настя, студентка: - Офіційний шлюб більш прийнятний для нашої молоді, тому що це від нас вимагає певних обов''язків. /images/photo/SL_07.02.2007_n1_1a.jpg Ігор Олександрович, військовий на пенсії: - Мені вже 71 рік, тож уже час і одруженим бути. Я одружений уже втретє, живемо 7 років разом. З першою жінкою прожили 25 років. /images/photo/SL_07.02.2007_n2a.jpg Анна, студентка: - Буду одружуватись років через п''ять, не раніше, зараз ніякої впевненості у наших чоловіках у мене нема. /images/photo/SL_07.02.2007_n3a.jpg Дмитро, програміст: - Я одружений трохи більше року. Але спочатку ми прожили у громадянському шлюбі 8 років. Але коли вирішили народити дитину, розписалися. /images/photo/SL_07.02.2007_n4a.jpg Ольга Aндріївна, агент з нерухомості: - Краще громадянський шлюб, бо у мене був офіційний і я дуже довго розводилась. Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск: Микита Моісеєв, Віола Бурда Якщо у пошуковій системі google вбити слово «шлюб» - матимете 292 тисячі сторінок для досліджень. Для слова «розлучення» - 86 тисяч, тобто приблизно у 3.5 рази менше. Для об''єктивності (адже український сегмент інтернету набагато менший аніж росйський) можна спробувати зробити те саме російською – у такому випадку пошук за словом «свадьба» даватиме 11млн. 200 тис. посилань, а слово «развод» - лише 4млн. 390 тис., тобто приблизно в 2.5 разів менше. Чи можна керуючись цим інтернет-дослідженням стверджувати, що люди частіше одружуються, ніж розлучаються ? Можна! Оскільки для України подібне припущення підтверджується сухими цифрами міністерства юстиції, яке стверджує, що за минулий рік одружилося більше людей, ніж розлучилося.

Сухі факти:

У 2006-му зареєстровано 354 тисячі шлюбів, розлучень – 179 тисяч У 2005-му зареєстровано 334 тисячі шлюбів, розлучень – 184 тисячі У 2004-му зареєстровано 278 тисяч шлюбів, розлучень – 179 тисяч


Як не дивно, Інтернет віддзеркалює тенденцію – одружуються щороку все більше українців, анжі розлучуються! А найменше розлучуються на Львівщині. Галичани вважають, що сім’я – це велике мистецтво, і щоб мати щасливе родинне життя, необхідно справді мистецького таланту. Чому у Галичині розлучень найменше серед укранських регіонів? Пояснення просте – велику роль там відіграє духовне життя та церква, а також певна мода: мати гарну родину у Львові сьогодні престижно.

Видатний письменник Іван Франко прожив зі своєю дружиною Ольгою 30 років. Шлюб брали у Києві, та одружувався письменник (як кажуть франкознавці) не по любові. Ольга виховала 4 дітей, була прекрасною матір’ю, але нещасливою жінкою. Правнучка Івана Франка, Надія, каже, що вони мали суто ділові стосунки. Сама пані Надія одружена з чоловіком Андрієм 31 рік, познайомилися у Львові і закохалися: “якщо є спільні погляди і взаєморозуміння, спочатку ніби одружуєшся по любові, потім стосунки трохи змінюються, але прожити разом можна не 31 рік, а ще більше і до глибокої старості”.

Збільшення шлюбів, за логікою, мало б призводити до збільшення народжуваності. На сьогодні єдине місто в Україні, де народжується людей більше, ніж помирає, – Київ. Однак втішна тенденція спостерігається у різних областях – у Криму приміром. Народжуваність там за останній рік зросла на 10 відсотків – з 9 до 10 немовлят на тисячу населення. Багато кримчан кажуть, що на їхнє рішення одружитися вплинуло рішення Президента – виплачувати 8.5 тисяч гривень за кожне немовля.

Втім, багато людей свої стосунки у РАГСі не реєструють – живуть у так званому “концесійному шлюбі”, який у народі називають “громадянським”. За останні роки він став популярним не лише серед молоді, а й серед людей 30-40 років, каже соціолог Ольга Балакірєва.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG