Доступність посилання

ТОП новини

Латвійська Єлгава: від архітектури Растреллі до льодових скульптур.


Єва Поштар Рига, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Латвійське містечко Єлгава, відоме на теренах колишнього Радянського Союзу виробництвом мікроавтобусів РАФ, сьогодні втратило колишній індустріальний вигляд і поступово повертає собі ознаки минулої аристократичності. Єлгава – колишня столиця Курляндського герцогства – приймала в своєму палаці, побудованому відомим архітектором Франческо Растреллі, осіб королівського походження. І сьогодні місто радісно зустрічає гостей. Зокрема, учасників міжнародного фестивалю льодових скульптур, який цими днями проходить в Єлгаві. А ще сподівається стати містом-побратимом українському Івано-Франківську.

Єлгава – затишне європейське місто, його з двох сторін обіймає блакитними рукавами ріка Лиєлупе. Воно розташоване неподалік Риги. Мабуть, через таке близьке сусідство Єлгаві і притаманна атмосфера великого міста. Місто з таким блискучим минулим не може перетворитися на глуху провінцію. Єлгава, колишня Мітава, була заснована в 1265 році.

Приваблює архітектура, багато зелені, парків

Після створення Курляндського герцогства Єлгаву своїм місцем проживання обрав герцог. „Золотим віком” для Єлгави мешканці називають період правління герцога Єкаба, але найбільше прославив місто інший правитель – курляндський герцог, фаворит російської імператриці Бірон. Якраз йому і зобов’язана Єлгава своїм замком – одним із найкрасивіших у балтійському регіоні.

Побудований у кращих традиціях бароко, з притаманною стилю пишнотою та розкішшю, замок був замовлений Біроном у великого Растреллі – знаменитого архітектора російського царського двору.

Єлгавській гід, а також керівник українського товариства Джерело” Галина Юрчонок зазначає: „Містечко дуже гарне. Крім архітектури, приваблює ще тим, що воно надзвичайно зелене, дуже багато парків. Як тільки з’їжджаєш по шосе з Риги на Єлгаву, одразу можна побачити Єлгавський курляндський палац Йогана Бірона. Це візитка Єлгави. Мало хто знає, що це палац свого часу відвідав граф Каліостро, а також усім відомий Казанова”.

Особливо цікава усипальниця курляндських герцогів

Пані Юрчонок повідомила, що зараз в Єлгавському палаці розташована Латвійська сільськогосподарська академія, при якій є музей курляндських герцогів: „За площею це невеликий музей, але він зберіг унікальні експонати, там є лицарська зброя. Але особливо цікавою є усипальня курляндських герцогів, в якій похований Бірон і його дружина та їхні діти Вільгельм і Фрідріх”.

В Єлгаві також функціонує і перша в Латвії вища школа – Academia Petrina. Ще одним свідченням аристократичності минулого міста є чудова Villa Medem, виконана в кращих архітектурних традиціях Європи, її вважають однією з яскравих пам’яток Єлгави.

Щорічні фестивалі льодових скульптур

Безумовно, гордістю міста є також його класична архітектура, однак сучасна Єлгава намагається привабити гостей мінливою красою скульптур, зроблених з льоду. Вже 9-й рік в Єлгаві проходить міжнародний фестиваль льодових скульптур. Детальніше про цей захід розповів керівник Агентства культури Єлгавської думи, директор фестивалю Гунтарс Бушкевіц: „Це міжнародний фестиваль, в якому беруть участь митці з різних країн світу, навіть з таких як Чилі та Австралія. Цього року в ньому взяли участь 20 митців із 10 країн. Тема фестивалю „Сучасний льодовий період”.

У фестивалі льодових скульптур в Єлгаві жодного разу не брали участь митці з України. Гунтарс Бушкевіц, зокрема, висловив зацікавленість роботою українського скульптора Юрія Костеріна, який на подібному фестивалі в Німеччині зробив фігуру оленя з льоду, адже олень є символом Єлгави,він зображений на гербі міста.

Гунтарс Бушкевіц: „Ми повідомляємо про проведення фестивалю в інтернеті, шукаємо митців, які б бажали взяти участь, через посольства”.

Інтригою фестивалю стала одна подія. Напередодні його початку за одну ніч на площі герцога Єкаба з’явилась льодова фігура закоханих, зроблена невідомими авторами.Їх потім знайшли і запросили до участі у фестивалі.

Українська діаспора надзвичайно активна

Продовжуючи розповідь про Єлгаву, слід зазначити, що це багатонаціональне місто і українська діаспора тут надзвичайно активна.

Можливо, після проведення численних виставок у Музеї імені Еліаса, присвячених ознайомленню єлгавчан з культурою та традиціями українського народу, майстер-класів майстрів прикладного мистецтва з України та концертів художніх колективів, мерія Єлгави і вирішила вибрати собі місто-побратим в Україні. З цього приводу вже ведуть перегори з представниками Івано-Франківська.
XS
SM
MD
LG