Доступність посилання

ТОП новини

Українські вчителі вивчають польський метод роботи з дітьми із психофізичними вадами.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п''ятницю українські вчителі з міста Конотопа Сумської області завершили в Польщі ознайомлення з новим методом роботи з дітьми з психофізичними вадами. Знання, які вони здобули в спеціалізованих освітніх установах міста Свидника, що неподалік Любліна, тепер намагатимуться реалізувати в Україні.

Українські вчителі в Польщі здобувають практичні знання в інтеграційних класах
У світовій педагогічній практиці віддавна відомі різні методи навчання дітей з психофізичними вадами. Найкращим за результатами вважають метод так званих інтеграційних класів. Цей метод передбачає створення шкільних класів, у яких вчаться здорові діти разом із хворими. В Україні поки що не знають такого методу.

Діти з психофізичними вадами почувають себе повноцінними

Для вивчення практичного досвіду роботи в інтеграційних класах у Свиднику перебувала група українських вчителів з міста Конотопа у складі 9-ти осіб. Своїм враженням про вивчення польського досвіду поділилася Радіо Свобода Ірина Клігунова: «У початковій школі нам показали багато методів роботи з дітьми, які мають психофізичні вади. Я хочу сказати, що методи роботи у них направлені на те, щоб діти з психофізичними вадами відчували себе повноцінними членами суспільства».

Про методи навчання дітей з психічними та фізичними вадами Радіо Свобода розповів і співробітник Спеціалізованого виховного осередку в Свиднику Ельжбєта Крупа: «Це специфічний метод науки читання. Можна його назвати методом багатьох значень. Дитина вчиться читати з використанням значення зору, слуху, почуття дотику і руху».

Вчителі з України впродовж двох тижнів брали участь в практичному навчанні в різних спеціалізованих освітніх установах міста Свидника.

Вчителька місцевої початкової школи Йоанна Собонь повідомила: «Насамперед був триденний підготовчий навчально-методичний семінар. Потім українські вчителі брали участь в уроках інтеграційних класів початкової школи. Останній тиждень їхнього перебування – це індивідуальне стажування в різних місцевих спеціалізованих освітніх установах».

Польський досвід зацікавив українських вчителів

Радіо Свобода поцікавилось у керівника групи українських вчителів про новий досвід, який вони повезуть до себе в Конотоп.

Ірина Клігунова: «Ми будемо викладати дані методи, сповіщати про них у себе в місті. Я думаю, що ми їх будемо впроваджувати і в себе».

Перебування українських вчителів у Польщі проходило в рамках співпраці міст-партнерів Конотоп та Свидник. Навчання фінансувала місцева влада Свидника та один із американських освітніх фондів. У березні до Конотопа збирається група польських вчителів, щоб допомогти колегам впровадити новий метод освіти та опіки хворих українських дітей.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG