Доступність посилання

ТОП новини

Мюнхенська конференція з політики безпеки — можливість політикам краще пізнати одне одного.


Сергій Драчук Слухати: Прага, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Політичні керівники й експерти в галузі безпеки приблизно з сорока країн збираються сьогодні в Мюнхені на вже 43-ю Мюнхенську конференцію з політики безпеки. Серед учасників поважаного у світі традиційного щорічного зібрання й Президент України Віктор Ющенко.

Німеччина -- Мюнхен готується до 43-ї конференції з політики безпеки. 9 лютого 2007 р. (photo by Antje Wildgrube)
Мюнхенська конференція вже стала традиційним заходом, на якому світові керівники обмінюються думками й відстоюють один перед одним свої плани встановлення миру в усьому світі. Саме тим і відмінна ця конференція: лідери щиро говорять між собою, й до того ж відкрито — захід доступний для засобів інформації, його наживо транслює один із телеканалів.

Цього вечора учасники зустрічаються за обідом. А на всю потужність розгорнеться конференція в суботу. Удень на конференції виступить і Президент України Віктор Ющенко.

А ще сьогодні він зустрічається з Прем’єр-міністром німецької землі Баварії, в головному місті якої відбувається конференція, Едмундом Штойбером і з держміністром внутрішніх справ Баварії Ґюнтером Бекштайном.

У складі української делегації — також секретар РНБО Віталій Гайдук, голова НБУ Володимир Стельмах, заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій та заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий.

Із визначальними промовами на конференції мають виступити Канцлер Німеччини Анґела Меркель, країна якої нині головує в ЄС, і Президент Росії Владімір Путін.

Путін — у центрі уваги

Керівник Росії бере участь у цьому заході вперше, і після виступу на нього чекає багато гарячих запитань. Росія сьогодні перебуває в осередді уваги всієї Європи, бо викликає стурбованість із цілої низки питань безпеки. Особливо це стосується енергопостачання.

Путін свою офіційну позицію формулює так: «Очевидно, що реальної енергобезпеки можна досягти тільки в разі солідарної відповідальності всіх учасників енергетичного ланцюжка… Зі свого боку задля безумовного втілення цього підходу ми вживаємо заходів, щоб перевести стосунки в енергетичній сфері з усіма країнами на прозорі ринкові засади, позбавлені будь-якої політичної кон’юнктури».

Але багато хто із західних політиків непокоїться, що Москва якраз-таки використовує енергоносії як політичне знаряддя. Тим часом це стосується сусідів Росії, але через це й Європа вже двічі почувалася, що її підвели, — і на Новий рік, коли через суперечку з Білоруссю перервали постачання на Захід російської нафти, і на попередні новорічні свята — тоді через суперечку з Україною Росія значно скоротила постачання до Європи свого газу.

Жваві дискусії з важливих питань

Серед інших важливих учасників Мюнхенської конференції новий міністр оборони США Роберт Ґейтс, генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер чи керівник зовнішньої політики й політики безпеки ЄС Хав’єр Солана, а також міністр оборони Росії Серґей Іванов. А серед інших головних тем — як Євросоюз може розбудувати регіональну безпеку і чи має союз НАТО брати на себе відповідальність за весь світ, а ще — Косово й Афганістан.

Організатор конференції Горст Тельчик вважає, що дискусії на ній будуть «дуже жваві й критичні». Але, додав він, «політику роблять люди, і що краще вони знатимуть одне одного, то легше їм буде мати справи між собою».

Історія конференції сягає 1962 року — тоді, в розпалі «холодної війни», її заснував німецький видавець Евальд фон Кляйст. Розпочавшись як західноєвропейський і трансатлантичний захід, конференція відтоді значно розширила своє представництво й на країни Середньої й Східної Європи та Азії. Тепер вона поступово перетворюється на загальносвітову.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG