Доступність посилання

ТОП новини

«Світова музика» на цьогорічній «Ґреммі».


Юрій Дулерайн Слухати: Нью-Йорк, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах в неділю, 11 лютого, відбудеться 49-та щорічна церемонія присудження музичних нагород “Ґреммі”, що їх вважають своєрідним еквівалентом “Оскарів”.

Нагороди отримують виконавці музики понад 20-ти жанрів, від джазу і рок-енд-ролу до хіп-хоп і симфонічної музики, усього 108 категорій. Західна музика – це здебільшого північноамериканська і європейська, а до категорії “Світова музика” відносять індійську, центральноазійську, південноафриканську, хорову релігійну музику, іранську, вірменську тощо.

У категорії “Найкращий запис традиційної світової музики” номіновано 5 альбомів, серед них – живий запис концерту просто неба, що його дали 2003 року в Тегерані іранський віртуоз лютні Хоссейн Алізедех і вірменський майстер Дживан Гаспарян, який грає на флейті дудук.

Перські та вірменські пісні

Гаспарян – народний артист Вірменії, його знаменита флейта звучить у кінофільмах “Гладіатор” та “Остання спокуса Христа”, режисера Мартіна Скорсезе. Співпраця Гаспаряна і Алізедеха – це новаторський синтез класичної перської музики й поезії з вірменськими та азербайджанськими мелодіями та піснями. Назва альбому – “Вічне видіння: перські та вірменські пісні”.

Класична музика таджиків та узбеків

Ще один альбом, номінований на “Ґреммі” у категорії “Найкращий запис традиційної світової музики”, називається “Невидиме обличчя коханої – класична музика таджиків та узбеків” у виконанні студентів академії макам у Душанбе. Це спільна спроба музикантів відродити музику “шашмакам”, що звучала у палацах емірів кілька сторіч тому.

Церемонія присудження нагород “Ґреммі” транслюється одією з мереж всеамериканського телебачення.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG