Доступність посилання

ТОП новини

У Криму стартувала виборча кампанія до Курултаю.


Володимир Притула Слухати: Сімферополь, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Криму розпочалася виборча кампанія до Курултаю (загальнонаціонального з’їзду) кримськотатарського народу.

Голова Центрвиборчкому Курултаю Ахтем Чийгоз.
Упродовж весни кримські татари обиратимуть виборників, а вже потім ті оберуть делегатів Курултаю. Перший після виборів з’їзд представників кримськотатарського народу запланований на жовтень нинішнього року.

Тоді ж оберуть і новий склад Меджлісу — впливової в Криму та за його межами структури національного самоврядування кримських татар.

Нова виборча система: 50 — за пропорційною, 200 — за мажоритарною

На останньому Курултаї попереднього скликання його делегати затвердили Положення про вибори делегатів цього представницького органу національного самоврядування кримськотатарського народу.

Згідно з ним, нова виборча система буде змішаною — мажоритарно-пропорційною і двоступеневою: виборці обирають виборників, а вже ті — делегатів Курултаю. Розповідає голова Центральної виборчої комісії Курултаю, член Меджлісу Ахтем Чийгоз: «На сьогодні заяви на участь у виборах подали 8 громадських організацій і 3 блоки. Вони отримали право на збір підписів і мають зібрати не менше як 5 тисяч підписів у 8 регіонах Криму. До 20 лютого вони мають подати весь пакет документів для того, щоб Центрвиборчком їх зареєстрував».

Він також розповів, що за пропорційною системою буде обрано 50 із 250 делегатів Курултаю, а решта — за мажоритарною. У виборах братимуть участь лише громадяни України, у тому числі ті, які ще перебувають у місцях депортації — в Узбекистані та Росії.

Виборчий бойкот?

Водночас низка громадсько-політичних організацій, а також активістів кримськотатарського національного руху заявили, що бойкотуватимуть вибори до Курултаю.
Один з лідерів кримськотатарської
організації "Мілі-Фірка" ("Національна партія")
Айдер Еміров.
(© RadioSvoboda.Ua)


Один із лідерів нової кримськотатарської організації «Мілі-Фірка» Айдер Еміров, наприклад, каже: «„Мілі-Фірка“ не братиме участі у виборах, бо вважаємо, що вибори пройдуть недемократично. Вся система виборів, починаючи з обрання виборників і закінчуючи виборами Меджлісу, недемократична. І демократизації не передбачається. Ми в цій ситуації бачимо, що результат виборів уже заздалегідь вирішений».

У нині чинному Меджлісі ж переконані, що у виборах не братимуть участі лише ті кримськотатарські діячі, які мають невисоку підтримку своїх співвітчизників.

Тим часом місцеві експерти вважають, що суперечки в національному русі кримських татар значно послаблюють його і навіть можуть призвести до розколу і до дискредитації самого інституту національного самоврядування, якою протягом останніх 16 років є система Курултаю Меджлісу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG