Доступність посилання

ТОП новини

Підроблений польський паспорт — зелений коридор у Європу для українців.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Відколи Польща стала членом Європейського Союзу, в державі зростає проблема нелегального перевезення на роботу до Західної Європи громадян України з підробленими польськими паспортами.

На фото – Cпецпідрозділ польських правоохоронців затримуює боса злочинного угрупування Тараса М.
Минулого тижня прокуратура Слупська, міста на півночі Польщі, звинуватила ватажків нелегальної міжнародної групи — українця Тараса М. i польку Катажину П. у нелегальному перевезенні людей на роботу.

За останні місяці вони переправили до Західної Європи понад десять осіб, вважають польські правоохоронці.

Ще не встигли зачинитися двері тюрми за Тарасом М. та Катажиною П., а вже в суботу заарештували чергову нелегальну групу, яка також намагалася переправляти громадян України далі на Захід.

Це вже третя за останні два роки нелегальна група, яка займалася тут таким промислом.

Шлях у Європу коштує 5 тисяч євро

За підрахунками польських правоохоронців, подібні злочинні угруповання, ймовірно, відправили до Європи кількасот українських громадян.

За цю послугу кожен із них заплатив 5 тисяч євро.

Речник відділення прикордонної служби в Ґданську Ґжеґож Ґоринський сказав Радіо Свобода, що не вперше дізнається про такі справи. Іноді цю інформацію вперше розкривають ЗМІ, іноді різні відділення прикордонної служби Польщі.

Зі Слупська до Великої Британії їдуть рейсові автобуси. Мафіозі сподівалися, що прикордонні служби будуть ліберальніше ставитися до переїжджих на землі, ніж в аеропортах.

Польські правоохоронці вважають, що злочинні групи в Слупську, ймовірно, займалися також торгівлею жінками з України — про це свідчать перші результати слідства.

Україна не допомагає. Чи допоможуть нові польські паспорти?

Працівники місцевої прокуратури нарікають на незадовільну, на їхню думку, співпрацю з правоохоронними органами України.

Рената Снєґоцька з прокуратури Слупська каже, що українська сторона зволікає, відповідаючи на процесуальні запити Польщі. «У випадку, коли підсудний затриманий лише на час слідства, ми не можемо безкінечно чекати відповіді», — каже вона.

Поляки свідомі того, що ситуація з перевезенням українських громадян на роботу до Західної Європи викликана економічною ситуацією в Україні.

Польща, входячи до Шенґенської зони, за фінансовою підтримкою ЄС посилює боротьбу з нелегалами. З огляду на це громадянам Польщі почали видавати паспорти нового зразка, які складніше підробляти.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG