Доступність посилання

ТОП новини

«Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія».


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Нинішня 43-я Мюнхенська конференція з політики безпеки, мабуть, надовго залишиться в пам’яті її учасників та організаторів. Багато кому критика російського президента Владіміра Путіна, з якою він виступив на адресу США, нагадала часи холодної війни. Не дивно, що, підбиваючи підсумки форуму, який у неділю завершився в баварській столиці, німецькі газети переважно коментують заяву кремлівського лідера.


«Як відомо, історія не повторюється, а якщо й повторюється, то як фарс», — зазначає газета “Mitteldeutsche Zeitung” . Далі видання пише: «Двох протилежних полюсів — із одного боку капіталізм, а з іншого соціалізм — більше немає. США й Росія напевно не намагатимуться за допомогою гонки озброєння довести одне одного до смерті. Цього ніхто не хоче. І це нікому не потрібно. Але загроза все ж таки залишається. На думку Москви, до Росії ставляться недостатньо серйозно, їй здається, що таким чином вразили її гідність. Той, хто не братиме цього до уваги, допуститься серйозної помилки», — застерігає “Mitteldeutsche Zeitung”.

Газета “Frankfurter Allgemeine Zeitung” доходить такого висновку: «Москва не буде дружнім, надійним, нескладним партнером, як на неї багато хто дивиться в Німеччині. У „керованій демократії“ Володимира Путіна бажання продемонструвати політичну силу є не меншим, ніж потреба в співпраці. Путін намагається використати в своїх інтересах відносну слабкість Америки. Але Росія сама собі перекриває шлях, повертаючись до авторитарних форм правління й проводячи безцеремонну зовнішню й енергетичну політику. Якщо Путін хоче стати надійним партнером Заходу, тоді театр, який він влаштував у Мюнхені, був досить дивним способом привернути до себе увагу», — коментує газета „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Газета “Süddeutsche Zeitung” дотримується такої думки: «Росія претендує посісти місце в першому ряду і має для цього досить вагомі аргументи, якщо врахувати її атомну силу, її розміри та багаті поклади нафти й газу. Ще один аргумент створюють самі США за допомогою своєї катастрофічної політики щодо Іраку. Оскільки таким чином рівень довіри до Заходу падає, Путін вирішив використати шанс постати як потужний представник тих країн і народів, які засумнівалися в доречності західної політики. Російський президент розкрив свої карти. Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія», — зауважує газета “Süddeutsche Zeitung”.

Матеріали до теми:

• Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • Чому Путін розкритикував американців у Мюнхені? • Берлінський професор і публіцист Богдан Осадчук: «Від однієї промови Путіна світ не змінився. А Ющенко в Мюнхені виступив банально і нудно». • «Ідеологія Кремля: «той хто зачепить наших, і дня не проживе», каже колишній радник російського президента. • Європейці і росіяни критикують військові плани США.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG