Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині неоднозначно сприйняли рішення звільнити екс-терористку.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — 24 роки провела у в’язниці одна з лідерів німецької ліворадикальної організації «Фракція Червоної армії» Бріґітте Монгаупт. Тепер суд у Штуттґарті вирішив випустити її на волю. Така новина спричинила бурхливі дискусії в Німеччині.

На рахунку «Фракції Червоної армії» ціла низка бомбових терактів, викрадень і вбивств німецьких політиків та бізнесменів. У сімдесятих роках минулого століття від рук терористів загинули, зокрема, генеральний прокурор Зіґфрід Бубак, голова правління „Dresdner Bank“ Юрґен Понто, голова Німецького союзу працедавців Ганс Мартін Шляєр.

Бріґітте Монгаупт була одним із лідерів другого покоління терористів, які своє головне завдання вбачали у визволенні з в’язниці засновників цієї ліворадикальної організації Андреаса Баадера, Ґудрун Есслінґ та інших. Урешті-решт усі ці спроби завершилися поразкою, а Бріґітту Монгаупт та інших її спільників також засадили за ґрати.

Іще один шанс у правовій державі

Монгаупт засудили тоді до п’яти довічних ув’язнень, і ніхто навіть не сподівався, що вона ще колись вийде на волю. Каяття за свої злочини екс-терористка відхиляла. І все ж таки німецька правова держава дала цій людині ще один шанс повернутися до нормального життя, каже представниця Верховного Суду в Штутгарті Жозефіна Кебліц.

«Через свої особливо тяжкі злочини пані Монгаупт мала відсидіти щонайменше 24 роки. Цей термін закінчується 27 березня 2007 року. Рішення про те, що її можна випустити на свободу, ухвалене згідно з умовами виконання вироку. Тут не йдеться про помилування», — наголосила Кебліц.

«Фракція Червоної армії» виникла зі студентського руху 1960-х років. Молоді люди вважали, що ведуть справжню партизанську боротьбу проти імперіалізму, мілітаризації, державного апарату й нацистського минулого. Вони тісно співпрацювали також із палестинськими терористами, які навіть викрали один із пасажирських літаків «Люфтганзи», домагаючись визволення з в’язниці лідерів «Фракції Червоної армії».

Суперечливе рішення

Рішення звільнити Монгаупт, яка раніше продемонструвала неабияку жорстокість до своїх жертв, викликало бурхливі дискусії в Німеччині. Одні вітають такий крок, інші хотіли б почути від екс-терористки вибачення за свої злочини.

Серед цих інших — і генеральний секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Губертус Гайль. «В інтересах жертв та їхніх родичів терміново необхідно й бажано, щоб пані Монгаупт публічно розкаялася в своїх злочинах», — заявив він.

57-річну Бріґітте Монгаупт, однак, випускають не просто так — вона залишиться під наглядом поліції. Якщо раптом з’ясується, що вона все ж таки становить загрозу для суспільства, її знову повернуть до в’язниці.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG