Доступність посилання

ТОП новини

Радник Президента України бере участь у новій Комісії з питань Кавказу і Каспію, щоб євроінтегрувати свою державу.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Брюсселі відбулося перше засідання Комісії з питань Кавказу і Каспію. Представники ЄС, України, Росії, США та кавказького і каспійського регіонів мають намір тісніше співпрацювати в галузі енергетики, економіки, краще врегульовувати заморожені конфлікти і збільшувати співпрацю Кавказу і Каспію з Євросоюзом. Брати участь у роботі комісії від України запрошено радника Президента Олега Рибачука.

Олег Рибачук
Енергетична небезпека для Євросоюзу зростає, і тому Кавказ і Каспій стають дедалі важливішими для ЄС, який хоче бути присутнім на всіх рівнях у цьому регіоні, заявив голова нової комісії, міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель. Він сказав, що комісія хоче сприяти політичній стабільності регіону, допомагати розв’язувати заморожені конфлікти, зміцнювати економічну співпрацю і підтримувати іноземні інвестиції в кавказькому і каспійському регіонах.

«Те, що ми робимо, ми робимо не для того, щоб служити якійсь організації, якомусь лобі чи якійсь групі — політичній чи будь-якій іншій. Ми хочемо підтримувати вільне мислення, вільну дискусію і знаходити рекомендації», — заявив голова комісії Рупель.

Комісія з питань Кавказу і Каспію є громадянською ініціативою, її учасники висловлюють особисті думки. Висувати власні пропозиції буде і учасник від України — радник Президента Олег Рибачук, якого запросили організатори комісії.

Думки особисті, мета українська

У коментарі для Радіо Свобода Рибачук так пояснив зацікавлення Києва в роботі комісії: «По-перше, Україна надзвичайно зацікавлена. Питання стосовно того, чи комісія буде розглядати можливість долучення країн Каспію і особливо країн, які відомі в світі як ті, що володіють великими запасами енергоресурсів, до Європи — це питання на комісії стояло. Чесно кажучи, я його першим і порушив. Очевидно, що комісія зібрала в собі по одному представнику від кожної країни, і це не є урядова офіційна ініціатива, але через це вона може бути значно ефективнішою».

Тож радник українського президента висловлюватиме власну позицію на засіданнях Комісії з питань Кавказу і Каспію. При цьому він пообіцяв залишатися євроінтегратором України — мовляв, якби ним не був, то до Брюсселя і не приїхав би: «Ми вже жартували вчора: навіть коли у нас був офіційний обід і там запропонували десерт, я сказав, що я від десерту відмовляюся, поки ми не отримаємо чіткі європейські перспективи».

Про певні результати роботи Комісії з питань Кавказу і Каспію говорити ще, мабуть, зарано — відбулося тільки перше засідання. У травні в словенській столиці Любляні відбудеться наступна зустріч, на яку комісія має підготувати пропозиції з роботи з кавказьким і каспійським регіонами.

Матеріали до теми:

• Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси). • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси. • Зустріч «Україна — Трійка ЄС» у Києві. • Політичні консультації трійки Євросоюзу та України у Києві. • Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG